• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NIEUWE TECHNOLOGIE OPENAI BETEKENT EINDE VAN APP-ONTWIKKELING

| united news | Door: Redactie

OpenAI introduceert technologie om webapps mee te maken die je na eenmalig gebruik kunt weggooien, of kunt verkopen in een nieuwe App Store.

Een GPT, zoals deze technologie heet, is een gepersonaliseerde versie van ChatGPT voor eigen gebruik. Hij is te bouwen met natuurlijke taal, dus gewoon met geschreven instructies, en je kunt er eigen data in stoppen om de app specifieke functies te geven.

Met dit soort nieuwe systemen verandert het werk van programmeurs en ontwikkelaars fundamenteel. Een interactieve webapps duurt geen uren, dagen of weken om te maken, maar staat met enkele virtuele pennenstreken op het scherm.

OpenAI’s Sam Altman zei eind

vorige week op een conferentie: “Uiteindelijk, ooit, vraag je de computer wat je nodig hebt. Dan doet hij automatisch alle benodigde taken achter de schermen om die taak vervolgens digitaal uit te voeren.” In zo’n wereld is een app geen op maat gebouwd digitaal object, maar een brokje wegwerpcode.

Om GPT’s te maken, moet de gebruiker wel beschikken over het eveneens nieuwe GPT-4 Turbo. Dat is vooralsnog beperkt beschikbaar.

Turbo is multimodaal. Dat houdt in, dat het beeld kan zien (herkennen) en maken en overweg kan met text-to-speech. Je kunt tegen je computer praten en hij snapt het.

Een voorbeeld waarbij OpenAI’s computer

een scene ziet, snapt en becommentarieert:

De text-to-speech-module heeft zes stemmen en is meertalig. Sinds enkele dagen bestaat er ook een GPT Store waar ontwikkelaars hun GPT’s in de digitale winkelschappen kunnen leggen. Belangstellenden betalen een x-bedrag om de app te mogen gebruiken. De ontwikkelaar en OpenAI delen de inkomsten.

Volgens dit rekensommetje kan dat uitgroeien tot een miljardenbusiness:

GPT’s komen beschikbaar via het web en via OpenAI’s API’s. Dat houdt in, dat externe partijen als Snap en Shopify GPT’s in myAI en Sidekick kunnen verwerken.

TECH

 

 

 

| united news | Door: Redactie