• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Verboden auto’s ouder dan 5 jaar te importeren per 2027

| sun.sr | Door: Redactie

De overheid heeft besloten om ingaande 2027 auto’s ouder dan 5 jaar niet meer te importeren. Dit maakte minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) gisteren bekend in De Nationale Assemblee (DNA), tijdens de Begrotingsbehandelingen 2022.

Deze beslissing was al eerder genomen en past heel goed in het streven van de regering om de CO2-uitstoot terug te dringen. “In Suriname is de transportsector geïdentificeerd als één van de voorlopers bij de uitstoot van CO2. De overheidsmaatregel zal daarbij ook helpen”, zei de minister van ROM. “Dit moet de weg voor ons plaveien om over te stappen naar elektrische auto’s. 

Elektrische auto’s

De

regering wil een studie laten doen om na te gaan waar Suriname staat voor wat betreft de invoer van elektrische auto’s, wat gedaan moet worden en hoeveel dat zal kosten. “De Terms of References (TOR) ligt op mijn bureau voor het houden van een readiness studie in Suriname.

Deze studie zal ons moeten wijzen wat gedaan moet worden qua investeringen in de sector voor het invoeren van elektrische auto’s. Hoe is onze infrastructuur daarvoor en hoe hoog moeten de investeringen zijn. Hebben we voldoende energie om de overstap naar elektrische auto’s te maken”, zei minister Tjong-Ahin. Na de studie zal de

regering ertoe overgaan om fondsen te mobiliseren om de infrastructuur voor elektrische auto’s aan te leggen. 

Uitfasering

Het is een heet hangijzer in de wereldpolitiek om de fossiele brandstofvoertuigen uit te faseren en het invoeren van elektrische auto’s, althans voertuigen die op groene energie voortbewegen. Een aantal ontwikkelde landen heeft al een streefdatum, waarbij uiterlijk 2040 de uitfasering al voltooid moet zijn. Zo zal Noorwegen al vanaf 2025 incentives geven aan burgers die elektrische auto’s zullen kopen. Nederland wil tegen 2030 een verbod leggen op de verkoop van auto’s die rijden op fossiele brandstof. Bij de ontwikkelingslanden moeten de overheden nog een besluit nemen als ze hiertoe overgaan. 

 

| sun.sr | Door: Redactie