• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

(UPDATE) FAKENEWS pers draait weer op volle toeren

| snc.com | Door: Redactie

Deze week was het week raak. Maar liefst twee opmerkelijke fakenews berichten worden gelanceerd door nog onbekenden. Het lijkt alsof de fakenews pers op volle toeren draaien.

Fake news over Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

Op 23 november 2021 verscheen een hardnekkige fakenews bericht over oud-wethouder van Den Haag en tevens eerste Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme in Nederland. Dit bericht viraal gegaan op socialmedia kanalen.

Lees ook: Nationaal Coördinator tegen Racisme wil waakhond zijn, maar plan ontbreekt

Rabin Baldewsingh wordt in dit fakenews bericht beschuldigd van fraude met miljoenen cultuursubsidie bij gemeente Den Haag. In het Nederlandse tv programma “Undercover Nederland” zou

dhr. Baldewsingh op 25 november ontmaskert worden. De datum van 25 november, de onafhanlijkheidsdag van Suriname, is ook vrij opmerkelijk te noemen. Inmiddels is het duidelijk dat dit fakenews is en dat dhr. Baldew helemaal niet bij "Undervocer Nederland" besproken is.  

Dit bericht werd voor het eerst op facebook door een FB account Stanga SSa uit Ford Lauderdale (USA). Dit account lijkt ook op een fakeaccount. Vervolgens is dit bericht zich verder gaan verspreiden.

Stanga SSA Nep FB account

 Eerder deze week was in het ‘Undercover Nederland’ een Hindoestaanse Pandit Panday uit Den Haag ontmaskerd voor allerlei duistere zaken

en oplichting. Het fake bericht over dhr. Baldewsingh is opmerkelijk kort na de hevige reacties over de Pandit Panday gelanceerd. Het is niet onwaarschijnlijk dat het bericht over Baldewsingh getimed is om meegenomen te worden in de slipstream van zaak Pandit Panday.

Fake news over Centrale Bank van Suriname (CBvS)

Vandaag verscheen nog een opmerkelijk fake bericht over Centrale Bank van Suriname (CBvS). CBvS zou volgens dit fakenews bericht stilzwijgende per 1 december 2021 vreemde valuta omzetten in Surinaamse dollar. De aanvraag van vreemde valuta kan op grond van een geldige reden bij de commerciële banken. 

De CBvS wenst het publiek te informeren dat het hier gaat om valse berichtgeving. Zij roept de Surinaamse samenleving op om waakzaam te zijn en geen acht te slaan op elementen die onnodig paniek op de financiële markt wensen te veroorzaken.

De bronnen van deze fakenews berichten zijn lastig te achterhalen. Welke groeperingen baat hebben bij dergelijke fake berichten is niet helder. In deze fake berichten schuilen wel politieke en/of etnische motieven.  

| snc.com | Door: Redactie