Krappa olie, medicinale eigenschappen
| surinametoday.nl | Door:
Krappa olie, ook wel bekend als Andiroba olie is een plantaardige olie gewonnen uit de zaden van de Krappaboom (Carapa guianensis). Deze komt voor in het Amazonegebied, Centraal-Amerika en in de Caraïben zoals Suriname en wordt geperst door de bewoners in het Binnenland.
Krappa olie heeft medicinale eigenschappen en word o.a. gebruikt als afweermiddel tegen insecten en voor versterking en voeding van het haar. De olie is door zijn medicinale werking niet alleen ontstekingsremmend, maar werkt ook verzachtend en voedend.
Een zaad heeft een oliegehalte tot 63%. Krappaolie is een rijke bron van essenciële vetzuren. Het bevat tot 65% onverzadigde vetzuren
Krappa olie is erg bitter van smaak en heeft een indringende geur dat gelukkig na enkele minuten verdwijnt. De kleur is geel naar bruin. Onder een temperatuur van 24° veranderd de consistentie van de olie zoals die van petroleumjelly.
Traditionele bereiding
Traditioneel worden krappazaden verzameld als ze in de rivier drijven, of direct van onder de bomen geraapt. Ze worden eerst gekookt in een grote pot water en blijven vervolgens twee weken in de schaduw liggen totdat ze rot zijn. Men raakt de zaden elke dag even
De ruwe olie die op deze manier verkregen wordt is roodachtig van kleur door resten van de zaadhuls, na filteren is de kleur geel. Om op deze wijze een liter olie te winnen is 12–27 kg zaad nodig. Omdat de olie al na korte tijd een onaangename geur begint te verspreiden, moet deze snel gebruikt worden.
In de volgende gevallen is een positief effect van krappaolie wetenschappelijk aangetoond, op proefdieren en in vitro:
- Allergieën
- Bacteriële infecties
- Cervicale dysplasie
- Malaria
- Ontstekingen
- Pijnstiller
- Wondheling
Verder wordt de krappaolie traditioneel in de volgende gevallen gebruikt. In sommige gevallen wordt er nog wetenschappelijk onderzoek verricht om de werking aan te tonen:
|
Voor oraal gebruik wordt vaak twee milliliter krappaolie in water opgelost en dan ingenomen. Ook wordt het gemengd met honing tegen keelinfecties. Voor extern gebruik wordt de olie direct op de huid aangebracht. In Brazilië doopt men de spons van de Luffa operculata soms enkele uren in hete krappaolie en brengt dit dan warm aan op de huid tegen reuma, artritis en huidaandoeningen.
Experimenten met Wistarratten lieten geen toxische effecten van krappaolie zien, hoewel de toxiciteit voor de lever nog nader onderzocht moet worden. Ook zijn er geen schadelijke (teratogene) effecten op zwangere ratten aangetoond.
Naast de krappaolie zijn er nog andere onderdelen van de boom die medicinale eigenschappen hebben. De bast bevat net als de olie carapine, wat een koortswerendewerking heeft. Van de bast wordt ook thee getrokken die ingenomen wordt tegen wormen of op de huid wordt aangebracht tegen verschillende aandoeningen.
De bladeren worden in water gekookt en op de huid aangebracht tegen jeuk. Van de schil van de vrucht maakt men een afkooksel tegen koorts en darmwormen. Een afkooksel van het zaad wordt ingenomen tegen hepatitis of tetanus, of wordt op de huid aangebracht tegen huidziekten en ringworm.
Krappa wordt ook aangeplant voor grondverbetering. Het kan goed gebruikt worden om secundair bos te verrijken, en voor de restauratie van gedegradeerde terreinen met een vochtige ondergrond. Met name in het Caraïbisch gebied worden de bomen ook voor decoratieve doeleinden gebruikt. Binnen het verspreidingsgebied is het aanplanten en beheren van krappabomen in de zogeheten agroforestry-systemen een deel van de agrarische activiteiten. Tannines uit de bast worden gebruikt in het leerlooien.
| surinametoday.nl | Door: