• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VHP keurt uitspraken vicepresident ten strengste af

| starnieuws | Door: Redactie

Niemand staat boven de wet, ook vicepresident Ronnie Brunswijk niet. Tijdens de viering van 133 jaar Javaanse immigratie te Nieuw Amsterdam, zijn wij als VHP geconfronteerd met zeer ernstige uitspraken van vicepresident Ronnie Brunswijk. De wetteloze, opruiende en insinuerende uitlatingen van de vicepresident van de Republiek Suriname, zijn zeer beangstigend. Dit zegt de VHP, waarvan president Chan Santokhi voorzitter is, in een verklaring.

De vicepresident zei op de feestvergadering het volgende: "Mi é volg den ontwikkelingen ini a kondre en mi é taigi yu, nobody can touch me." Un ne piki no wan sma, omdat nobody can touch me! Ook

in het parlement heb ik het gezegd. Als jullie het niet geloven, laten ze het een dagje proberen”. Hij gaf aan dat hij als oud-militair en Junglecommando-leider zijn handschoenen heeft opgehangen. Maar indien hij dat wenst, kan hij deze anytime weer aantrekken”.

Podiumtaal of geen podiumtaal, de uitspraken zijn zeer ernstig. De vicepresident geeft een angstig beeld, hij wenst zich niet te houden aan wet en recht terwijl hij zelf plechtig had beloofd dat er nooit een burgeroorlog mag komen. Die uitspraken geven stof tot nadenken. Hij zorgt met zijn boude en onverantwoordelijke uitspraken voor veel onrust en verwarring in de

gemeenschap. De burgerij denkt direct terug aan de binnenlandse oorlog van 1986 waarbij vele doden en gewonden zijn gevallen.

 

De ondoordachte uitspraken van de vice-president is een teken van zwak leiderschap en hij ondermijnt daarmee de ook de rechtsstaat. Hij behoort als 2e burger van het land de nationale en internationale rechtszekerheid mede te bevorderen en dient na te laten buitenlandse investeerders af te schrikken. Het zou van goed fatsoen getuigen als hij zijn verontschuldigingen biedt aan de samenleving.

De VHP betreurt en keurt de uitspraken van vicepresident in de meest ernstige bewoordingen af. De partij zal onder geen beding tolereren dat de rechtsstaat en democratische instituten in ons geliefd Suriname aangetast worden door individuen dan wel in georganiseerd verband. Als partij veroordelen en verwerpen wij in de meest scherpe bewoordingen de uitspraken van de vicepresident. 

De VHP draagt hoog in haar vaandel de fundamentele vrijheden, vrije meningsuiting, demonstratie en rechtsstaat. De VHP zal niet toestaan dat er inbreuk wordt gepleegd op de rechtsstaat waardoor de veiligheid van burgers in gevaar wordt gebracht. Wij van de VHP doen een dringend beroep op de regering om de veiligheid en rust te garanderen.

| starnieuws | Door: Redactie