PURP-expositie over historische binnenstad
| sun.sr | Door: Redactie
De renovatie van verschillende historische gebouwen in de binnenstad is al enkele jaren in volle gang. Op plekken waar vroeger vervallen houten gebouwen stonden, staan nu prachtige gerehabiliteerde gebouwen. Deze gebouwen worden in het kader van de Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP 1 en 2), dat gefinancierd wordt door de Inter-American Development Bank (IDB), gerestaureerd en opgeleverd. President Chandrikapersad Santokhi heeft op 22 juli 2024 de opening gedaan van de Grand Expo van de Project Implementation Unit (PIU) van het programma. Tijdens de expositie, die drie dagen duurt, kunnen bezoekers zien wat de doelen zijn van PURP 1 en 2,
Het staatshoofd zei dat de herontwikkeling van onze historische binnenstad een complexe uitdaging is. “Net zoals we werken aan de hervorming van onze economie, vereist ook het behoud van onze historische stad een duurzaam beleid en serieuze mensen die iedereen kunnen overtuigen van het belang van het behoud van ons erfgoed.” President Santokhi merkte op dat er hiervoor een goed ordeningsbeleid nodig is en dat het team achter het programma hard werkt om de binnenstad te behouden
Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, noemde dit project een van de mooie projecten die hij aantrof bij aanvang van zijn ministerschap. Hij legde uit dat het programma ook te maken heeft met het mooier maken van de Waterkant en de Palmentuin zodat toeristen, maar ook Surinamers kunnen genieten van de binnenstad. De bewindsman gaf aan dat de regering een klein en groot onderhoudprogramma zal hebben om ervoor te zorgen dat de gebouwen niet meer in verval raken. Daarnaast heeft de regering ook flankerend beleid om de zwerversproblematiek in de binnenstad op te lossen. “We zullen geen zwervers meer tolereren in de binnenstad. We zullen de mensen moeten begeleiden naar een ander niveau”, aldus de minister.
Clifton Braam, onderdirecteur van het directoraat Cultuur, zei dat er iets gedaan moest worden omdat de historische binnenstad op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. “We hopen dat mensen geïnteresseerd raken en begrijpen wat we doen en zelf besluiten om te gaan voor behoud.” Tijdens de expositie zullen bezoekers kennismaken met de mensen achter het programma, maar ook zal men zien hoe de binnenstad eruit zag vanaf 1492 en wat de ontwikkelingen zijn geweest. “Men kan zien wat we reeds gedaan hebben en wat we nog van plan zijn te doen. Niet alleen de gebouwen maar ook de openbare plekken. Het gaat om behoud van al dat historische dat we hebben”, gaf Braam aan.
President Santokhi wees op de zichtbare veranderingen in de binnenstad na de eerste renovaties. “Het gaat om het behoud van historisch erfgoed, ons verleden. Als we zouden kiezen voor moderne gebouwen, zouden we nergens meer die bakstenen gebouwen zien en zou niemand weten wat de betekenis is van bijvoorbeeld de Steenbakkerijstraat. Dit heeft te maken met ons slavernij- en koloniaal verleden, historisch bestuur en de ordening van de binnenstad”, stelde hij. Het staatshoofd zei dat met dit project de regering investeert in de toekomst, en daarmee ook in toerisme en de creatieve industrie. Hij erkende dat er momenten van spanningen zullen zijn, maar dat deze op een verantwoorde wijze opgelost moeten worden met dialoog. “Laten we kiezen voor het beste voor Suriname.” (CDS)
| sun.sr | Door: Redactie