Makka bij 3 jaar DKF: niemand verdient geldzorgen
| starnieuws | Door: Redactie
Robby Makka, ecofin analist en bestuursvoorzitter, blikt terug en legt verantwoording af over 3 jaar Diasporafonds en Kapitaal (DKF). "We hebben in de 3 jaren afgerond: 500 fysieke gesprekken gevoerd, 1.200 x telefonisch onderhoud gehad, 150 korte- en lange radio-interviews gegeven. Maar ook de website gerund, bij ondernemers sessies gehouden en vooral aan 100 zoomsessies geparticipeerd".
Afgelopen week -17 juli- was het 3 jaar geleden dat het bestuur van het DFK werd ingesteld. In hetzelfde jaar -op 25 november 2021- werd DFK als stichting notarieel opgericht. Hierna kwam de 1e bestuursvergadering, de inrichting van DFK en werden de taken verdeeld. In deze afgelopen
Doelgroep uitbreiding
Makka: "Het kernbestuur van DFK was voorheen ook betrokken bij de DSBC, De Dutch Suriname Business Club (DSBC). Velen in de periode vanaf 2000-2010 -2 regeringen Venetiaan- kenden ons. Toen kwam een aantal ondernemers maar ook deskundigen bij elkaar en ondernamen wij business reizen, schreven stukken of organiseerden business-overleggen. Zo heb ik persoonlijk met bv. oud governor Telting van de CBVS gesproken en hebben wij diverse landen en internationale instellingen bezocht. We hadden rond 2003 in Den haag een eigen pand, handels- en investeringsbetrekkingen. De DSBC heeft met elke regering gewerkt en is er nog."
Na
Strategisch werken
Het DFK-bestuur is intact met 5 personen. Het DFK denk- en werkteam is uitgebreid met Diaspora contactpersonen of counterpartorganen in Suriname en landen waar Diaspora woont of werkt. Makka: "Soms is DFK de 'ghost-oprichter en/of adviseur' van vele Diaspora organisaties. Actueel is mijn telefoon roodgloeiend. PSD heeft met succes de “winst kunnen binnenhalen voor het AOW gat”, mede dankzij de penningmeester Ram Rambaratsingh. Hij heeft langer dan 30 jaar aan dit dossier gewerkt."
In verband met AOW-gat waren een aantal bezoeken aan ministers, diverse schrijven, geduldig ploeteren en strategisch lobbyen de strategie. Diaspora is lange adem werk. Het resultaat is daar: 24.000 ouderen krijgen netto € 5000, van wie 4.000 personen in Suriname wonen. En de strijd gaat verder met dossiers als herstelbetalingen slavernijverleden, excuses, maar ook als trigger aan diaspora organisaties als Mariënburg, Moengo, uit Nickerie etc. "Voor hen ben ik wekelijks op de radio met economische analyse waarbij ik o.a. alle cijfer analyse bespreek", zegt Makka.
Activiteit
Iedere zaterdag is het Diaspora werkdag voor DFK. Het gaat om fysieke afspraken, dossierbespreking, knelpunten verzamelen, gegevens uitwisselen, statistieken updaten, ecofin analyseren, alles komt langs. Makka benoemt de resultaten anno 2024 mede vanwege Diaspora, direct en indirect:
de aangepaste Kiesregeling, (deskundige uit Nederland is hierbij actief), hartmissie en andere medische ondersteuning, de IMS mall, Koole Suriname, Makandra projecten (lobbywerk), Oil en Gas deelnemers tijdens SEOG, bouw en huishoudbeurs in Suriname, huizenbouw, AOW gat, Zorgautoriteit, Natio, Hotel Breeze (binnen straal van 3 km nu 7 hotels met diaspora als aandeelhouder), grondconversie (zodat de Surinamer ook in Nederland een co-financiering heeft), de participatie bij de DNB bij CBvS, accountants in Suriname, Rekenkamer in Suriname met counterpart in Nederland, SLM, eigenaar van groot hotel met keten aan bedrijven, rijstsector, veiligheid, nefroloog, data concept voor IT en Bureau Cite voor woningbouw etc. "Niemand betaalt ons, we financieren alles persoonlijk of zelf en we houden kantoor op diverse locaties. DFK gebruikt geen cent van de regering en Suriname."
Komende 3 jaar:
"De focus ligt op steun aan grondconversie en olieobligatie, dat staat ook in het Diaspora-rapport", zegt Makka. De Oil en Gas economie wordt gestimuleerd. Het Diaspora speelveld wordt groter. "DFK is (be)stuurbaar, we zullen trefzeker bewegen ondanks de woeligheid en kritiek van 'antispora'. DFK is duurzaam om uiteindelijk geldzorgen minder te maken. De ontwerpwet DFK is panklaar en plan-klaar. We zijn in Dubai geweest voor de Suriname expo en volgend jaar is de Wereld expo in Japan, Osaka".
"We hebben nu meer cijfers, data, websites, projecten etc. Verandering begint bij een persoon die ergens voor staat. Diasporafonds is een reis, geen wedstrijd, het gaat om focus on the shore, not on the waves. Voor de komende jaren stellen we wel de vraag: op welk punt van die cyclus zijn we vandaag aanbeland? Maar de verbinding gaat door, want je kan je pas met een ander verbinden, wanneer je jezelf niet verlaat. Voor de critici: Those who say it can not be done, should not interrupt those doing it. DFK heeft toekomst, niemand verdient geldzorgen", benadrukt Makka.
| starnieuws | Door: Redactie