• zaterdag 18 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname klimt 20 plekken omhoog op index persvrijheid

| starnieuws | Door: Redactie

Suriname is op de Wereldranglijst voor de Persvrijheid met 20 punten omhoog gegaan naar de 28e plek. 180 landen staan op de index.

Suriname klimt weer omhoog op de World Press Freedom Index. Het land is 20 punten omhoog geklommen, van de 48e naar de 28e plaats. In 2022 kelderde Suriname van de 19e naar de 52e plaats op de

wereldranglijst voor persvrijheid die rond 3 mei, Dag van de Persvrijheid, wordt gepubliceerd door Reporters Without Borders. Dat was een daling van 33 plaatsen. Vorig jaar klauterde het land met 3 plekken omhoog om nu weer een sprong te maken. Vishmohanie Thomas, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) zegt in gesprek met Starnieuws dat er zeker vooruitgang is bereikt, maar er zijn nog steeds obstakels die aangepakt moeten worden.

"We hebben helaas nog te maken met de 'muilkorfwetten' die toch een belemmering vormen voor de vrije meningsuiting en persvrijheid. Door deze gewraakte muilkorfwetten kan het staatshoofd ingrijpen en

mensen laten opsluiten zonder dat de rechter aan te pas is gekomen. Personen riskeren zelfs een celstraf van 7 jaren. De SVJ maakt zich er al jaren sterk voor om deze wetten die dateren uit de koloniale tijd, te schrappen uit het wetboek. Ook de Associatie van Caribische Mediawerkers hamert op deze kwestie, zonder oor te vinden bij diverse regeringen uit de Caricom. De journalistenorganisaties vinden dat staatshoofden niet boven de wet staan en gewoon naar de rechter moeten als ze zich beledigd voelen.

Thomas merkt op dat Suriname een hele tijd de 19, 20e en 21e plek innam. Door incidenten die zich hebben voorgedaan, viel het land terug op de 52e plaats. Er is nog werk aan de winkel om verder omhoog te gaan op de wereldranglijst. De SVJ-voorzitter haalt aan dat gelukkig er zich geen ernstige incidenten hebben voorgedaan het afgelopen jaar met journalisten. Dat heeft gemaakt dat Suriname een grote sprong in de goede richting heeft gemaakt. Noorwegen staat op nummer 1, gevolgd door Denemarken, Zweden en Nederland. De Verenigde Staten staat op de 55e plek, Guyana op 77. Op de laatste, 180e plaats staat Eritrea.

In diverse landen hebben journalisten het afgelopen jaar zelfs het leven verloren bij de uitoefening van hun job. Die landen zijn gekelderd op de wereldranglijst. Het is goed dat de SVJ zich steeds heeft laten horen bij misstanden. Al deze zaken hebben volgens Thomas geholpen om de vinger aan de pols te houden. Het hele land is er gebaat bij als de vrije meningsuiting ten volle kan worden beleefd. Dat is de essentie van de democratie.

| starnieuws | Door: Redactie