Nederland twee minuten stil tijdens Dodenherdenking, Dam maar deels gevuld
| nu.nl | Door: Redactie
De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zaterdag zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte vanaf 20.00 uur was het op en rond de Dam stil. Bij aanvang van het stiltemoment werd een bezoeker afgevoerd door de politie.
De man wilde een spandoek ontvouwen. Hij hoort bij een groepje demonstranten dat aandacht vroeg voor de politieke situatie in Oeganda. Het incident verstoorde de twee minuten stilte niet, meldt de politie. De man is opgepakt.
Uit vrees voor protestacties of verstoringen vanwege de oorlog in Gaza waren extra maatregelen genomen rondom Dodenherdenking. Mensen moesten zich van tevoren aanmelden en
De Dam was op drie plekken toegankelijk. Bezoekers werden grondig gefouilleerd door de politie voordat ze de Dam op mochten. Onder meer vlaggen, versterkers en borden waren niet toegestaan.
Naar schatting van het Comité 4 en 5 mei waren uiteindelijk ongeveer 4.400 mensen aanwezig, onder wie 1.500 genodigden. Er waren tienduizend mensen welkom. Tijdens eerdere jaren waren er zo'n twintigduizend mensen op de Dam.
De aanwezigen zagen hoe onder meer koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans legden. Ook onder meer demissionair premier Mark Rutte, nabestaanden van oorlogsslachtoffers, vertegenwoordigers van de Nederlandse strijdkrachten en de voorzitters van
Herdenking op Waalsdorpervlakte ook rustig verlopen
In het hele land waren gemeenten extra alert op verstoringen en protestacties in verband met de situatie in Gaza. Ze hadden extra maatregelen genomen.
Ook de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar verliep zonder incidenten. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord.
De herdenkingsdienst op de Waalsdorpervlakte was vrij toegankelijk, in tegenstelling tot de Nationale Herdenking op de Dam. Daarbij zijn elk jaar zo'n drieduizend mensen aanwezig. Zij keken ook dit jaar toe hoe de Bourdonklok werd geluid.
Op de Waalsdorpervlakte zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 250 verzetsmensen gefusilleerd door de Duitse bezetter. Na de oorlog zijn in het duingebied tussen Wassenaar en Den Haag ook enkele beruchte NSB'ers terechtgesteld, zoals Max Blokzijl en Anton Mussert.
| nu.nl | Door: Redactie