• zaterdag 16 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vertrouwen, productiviteit en eenheid zoek

| starnieuws | Door: Redactie

Een volk dat weinig vertrouwen heeft in zijn leiders, er te veel verdeeldheid heerst, maar dat ook de productiviteit veel te wensen overlaat - ook o.m. door het wantrouwen en die verdeeldheid - maakt geen grote stappen richting vooruitgang, die weer moeten leiden tot meer welvaart en welzijn.

Vertrouwen

Vaker dan voorheen merken wij dat afspraken/besluiten tussen de overheid enerzijds en de

vakbeweging of andere belangenorganisaties anderzijds aan de pers worden uitgelegd alsof er nog steeds angels zijn, de vakbeweging kondigt soms zelfs acties aan. En als deze organisaties aan hun achterban de bereikte afspraken c.q. resultaten voorhouden zal  die in de meeste gevallen achter de uitleg van haar besturen staan terwijl de overheid aangeeft dat er op vele punten juist een akkoord is bereikt. 

Door de verschillende interpretaties van het overeengekomene ontstaat er meer wantrouwen in de samenleving vooral naar die overheid toe. Het is daarom beter als vertegenwoordigers van beide partijen direct na de onderhandelingen hetgeen is afgesproken vastleggen, nog eens

aan de ondertekenaars voorhouden, waarna deze na goedvinden hun handtekening onder het stuk plaatsen. Daarna zal de achterban hierover geïnformeerd worden waarna dit stuk in extenso of verkort door de mediahuizen gepubliceerd wordt, zodat de samenleving aan de hand van de juiste inhoud van het artikel, haar eigen oordeel velt. Zo is er veel minder ruis en wantrouwen.

Voorts worden er ook fakeberichten gelanceerd op de verschillende sociale platforms die voor heel veel ontevredenheid en wantrouwen zorg dragen. Maar ook politici die vaak genoeg zaken verdraaien of een bepaalde strategische uitleg geven aan bepaalde onderwerpen zodat die beweringen voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. En zo zijn er nog meer zaken die zorg dragen dat wij op bepaalde momenten zelfs onze eigen schaduw niet meer zullen vertrouwen. Aan dit alles moet een halt toegeroepen worden.

Productiviteit

Er wordt vaak door bedrijven geklaagd dat Surinamers niet productief genoeg zijn. Velen nemen daarom nu eerder Cubanen, Venezolanen, Haïtiianen en andere buitenlanders in dienst. Bij de overheid is het doorgaans “zeven even”, wordt gezegd. Ligt het aan ons slavernijverleden e.d., of aan de voeding (o.a. junkfood) die wij tegenwoordig vaker dan voorheen niet zelf meer bereiden. Maar kan het ook zijn dat doordat wij nu veel minder kunnen kopen met wat wij verdienen, de werklust ook wegkwijnt? Werk aan de winkel voor ter zake deskundigen om te onderzoeken hoe het komt dat wij zo een lage productiviteitsgraad hebben en aanbevelingen doen om meer arbeidslust te kunnen bewerkstelligen.

Eenheid

Het gedoe van oppositie die steeds beukt op coalitie en wanneer die coalitie daarna oppositie wordt deze de nieuwe coalitie weer flink gaat stoken, maakt dat de eenheid in ons land met dit geval o.a. zoek blijft. Natuurlijk moeten parlementariërs aan de bel trekken wanneer zaken verkeerd gaan. Zij vertegenwoordigen immers het volk. Maar de wijze waarop het in ons land gebeurt, heeft geleid dat er vanaf de jaren 80 steeds 2 kampen zijn wat ook bij de a.s. verkiezingen een sta-in-de-weg zal blijken te zijn voor een snelle vooruitgang van ons land, als politici zich niet anders gaan opstellen. Daarom is de vraag of het niet beter is dat de VHP en NDP na de verkiezingsuitslag 2025 bij voldoende zetels, een coalitie vormen? Misschien is er dan meer vertrouwen, minder verdeeldheid en dat de productiviteit toeneemt. Anderen weer, beweren dat het juist niet zal lukken. Anyway time will tell!        

Rudi Moeridjan

| starnieuws | Door: Redactie