• maandag 06 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Geïntegreerde menselijke nieren voor het eerst gekweekt in varkens

| dagblad suriname | Door: Redactie

In ons eigen land wachten tientallen mensen op een niertransplantatie. Echter, voordat dit kan plaatsvinden, moet er wel een donor beschikbaar zijn. Donoren zijn echter niet overvloedig aanwezig en het proces van transplantatie in ons land verloopt zeer onregelmatig. Vaak moeten specialisten uit het buitenland worden ingeschakeld, met name uit Nederland, en financiële zaken moeten goed geregeld zijn.

Dit probleem van een tekort aan nieren voor transplantatie is niet beperkt tot ons land, maar wordt wereldwijd ervaren. Dit tekort heeft ernstige gevolgen voor mensen die lijden aan nierfalen en dringend een niertransplantatie nodig hebben om te overleven of hun levenskwaliteit te

verbeteren. Het gebrek aan beschikbare donornieren heeft geleid tot lange wachtlijsten en een aanzienlijke vraag naar alternatieve oplossingen, zoals kunstmatige nieren en het kweken van menselijke organen in dieren, zoals in het onderstaande artikel wordt beschreven. Het vinden van manieren om het aanbod van nieren voor transplantatie te vergroten, is een belangrijk doel in de medische wereld om het lijden van nierpatiënten te verminderen.

Nieren kweken

Wetenschappers hebben voor het eerst menselijke nieren gekweekt in varkens, waarbij menselijke embryonale stamcellen werden geïntegreerd in varkensembryo’s. Na laboratoriumkweek werden deze mens-varken chimerische embryo’s overgebracht naar 13 draagmoedervarkens. Na 25 tot 28 dagen werd de

zwangerschap beëindigd en werden de embryo’s geëxtraheerd en geëvalueerd. Deze embryo’s vertoonden structureel normale nieren in hun ontwikkelingsfase, met tubuli die uiteindelijk de nier vormen, en bestonden voor 50-60% uit menselijke cellen. Bovendien werden zeer menselijke neurale cellen aangetroffen in de hersenen en het ruggenmerg.

“We ontdekten dat als je een niche creëert in het varkensembryo, de menselijke cellen van nature naar deze ruimtes gaan,” zei professor Zhen Dai van de Guangzhou Institutes of Biomedicine and Health, een andere seniorauteur van het onderzoek.

Nog jaren onderzoek

De onderzoekers merkten op dat het nog vele jaren zal duren voordat een varken volledig menselijke nieren kan produceren. “Onze aanpak verbetert de technieken voor genetische manipulatie. Het zou waarschijnlijk nodig zijn om de varkens op een veel complexere manier te manipuleren, wat ook extra ethische uitdagingen met zich meebrengt,” aldus Miguel Esteban, een seniorauteur verbonden aan het Guangzhou Institute.De nieren waren niet volledig menselijk omdat ze vasculatuur en zenuwen bevatten die voornamelijk uit varkenscellen bestonden, wat betekent dat ze niet direct geschikt zijn voor transplantatie in hun huidige vorm.

| dagblad suriname | Door: Redactie