• maandag 06 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vijftig jaar geleden wierp Pinochet de Chileense democratie omver, maar hij geeft nog steeds vorm aan het land

| dagblad suriname | Door: Redactie

Vijftig jaar geleden wierp generaal Augusto Pinochet de Chileense democratie omver, maar hij geeft nog steeds vorm aan het land. Hij overleed in 2006, maar geeft nog steeds vorm aan het huidige Chili.

Pinochet heeft nooit een proces ondergaan. Zijn ideeën leven in de huidige politiek. Vreemd genoeg winnen ook linkse partijen terrein.

Tegenwoordig beschouwt 36% van de Chilenen hem als een held. Tien jaar geleden was dit nog maar 18%.

Luis Silva, een advocaat, noemde hem een ‘staatsman’. Silva’s partij maakt een nieuwe Chileense grondwet.

President Gabriel Boric, geboren na 1973, verwerpt deze opvatting. Hij noemt Pinochet een ‘corrupte dictator’.

In 1990 verloor Pinochet

een stem en gaf hij de macht op. Hij leidde het leger tot 2002. Zijn bewind kende 3.000 slachtoffers.

Twintig jaar lang negeerden de regeringspartijen de geschiedenis van Pinochet. Dat houdt zijn imago sterk, zegt socioloog Marta Lagos.

De economische plannen van Pinochet hebben nog steeds gevolgen voor Chili. In 2019 protesteerden mensen tegen ongelijkheid. Links won de macht, maar verloor een belangrijke stem.

Niemand veroordeelde Pinochet voor zijn misdaden. Scholen spraken bijna twintig jaar niet over hem, zegt Francisco Hevia, een leraar.

Kortom: Pinochet heeft vijftig jaar na zijn staatsgreep nog steeds invloed op Chili. Zijn nalatenschap roept vragen op voor de hedendaagse

politiek.

Pinochet werd geïnspireerd door vrijemarkttheorieën. Dit economische beleid leidde tot groei, maar ook tot grotere ongelijkheid.

Het bewind van Pinochet maakte deel uit van de Koude Oorlog. Amerikaanse steun was de sleutel tot zijn machtsovername.

In 1973 zette hij Salvador Allende, een marxistische president, af. Dit zorgde jarenlang voor spanningen tussen Chili en andere landen.

Onder Pinochet werden veel mensenrechten geschonden. Marteling en verdwijningen waren gebruikelijk. Sommige militairen zitten momenteel in de gevangenis voor deze misdaden.

Jarenlang heeft Chili zijn verleden niet onder ogen gezien. Er vond een ‘zachte transitie’ plaats nadat de dictatuur was geëindigd.

De democratische regeringen vermeden grotendeels Pinochet-gerelateerde discussies. Hierdoor bleven de ideeën van de dictator binnen de samenleving behouden.

| dagblad suriname | Door: Redactie