• maandag 06 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Eindelijk: Eis staakt-het-vuren door CARICOM

| dagblad suriname | Door: Redactie

Na achtendertig dagen van meedogenloze bombardementen door Israël op onschuldige burgers in Gaza, heeft de Caribische gemeenschap nu een staakt-het-vuren geëist. Dit is veel krachtiger dan de resolutie van de Verenigde Naties, waarin ook werd opgeroepen tot een humanitair staakt-het-vuren waarvoor gestemd was.

Suriname, ook lid van de CARICOM, onderschrijft ook direct de eis van de regio, tenzij het zich apart gaat uitspreken, wat niet verwachtbaar is. Hoewel de vijftien lidlanden van de CARICOM geen economische of militaire macht hebben, sluiten ze zich met hun eis aan bij die landen in de wereld die een soortgelijke eis hebben, zoals onlangs ook

uitgesproken door de organisatie van Islamitische Landen (OIC), waarvan Suriname en Guyana ook lid zijn.

Hoewel het bekend is dat de staat Israël dit soort mededelingen negeert, omdat zij zich gesteund voelen door de Verenigde Staten en enkele Europese landen.

De internationale druk op Israël neemt toe voor een staakt-het-vuren. Ook neemt door dit conflict de sympathie van de VS in de wereld af, en voornamelijk in de Arabische landen.

De VS geeft Israël miljarden aan militaire steun om deze barbaarse oorlog uit te voeren.

Saoedi-Arabië en andere moslimlanden riepen zaterdag op tot een onmiddellijke stopzetting van de militaire operaties in Gaza, waarbij Israëls

rechtvaardiging van zijn acties tegen Palestijnen als zelfverdediging werd verworpen.

De buitengewone gezamenlijke islamitisch-Arabische top in Riyad heeft het Internationaal Strafhof opgeroepen om “oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die Israël begaat” in de Palestijnse gebieden te onderzoeken, aldus een slotcommuniqué.

Evenals de CARICOM hebben de Arabische landen weer opgeroepen tot een tweestatenoplossing binnen de grenzen van 1967.

De staat Palestina is erkend door 139 van de 193 VN-leden en heeft sinds 2012 de status van niet-lidstaten waarnemer bij de Verenigde Naties. De staat Palestina wordt sinds 2011 ook door ons land erkend binnen de grenzen van 1967, welk gebied tot heden door Israël bezet wordt gehouden.

Israël heeft door tussenkomst van de VS, die steeds haar vetorecht gebruikt, de VN-resolutie niet uitgevoerd en daarmee de VN haast overbodig gemaakt.

Door de meedogenloze aanvallen in Gaza ligt het niet in de lijn der verwachting dat Israël gevolg zal geven aan de tweestatenoplossing, daar zij haar agenda heeft om de Palestijnen etnisch te zuiveren en alles tot haar grondgebied te maken.

De veroorzaker hiervan is echter de Verenigde Staten, die dik en dun de staat Israël ondersteunt, die zonder die steun niet in staat zou zijn economisch of militair een oorlog op lange termijn te voeren.

Deze oorlog kost Israël nu 260 miljoen USD per dag. Hoewel ze een robuuste economie hebben, kunnen ze het financieel niet lang volhouden zonder de miljarden aan militaire steun van de VS. De sleutel voor een vreedzaam Midden-Oosten ligt niet bij Israël maar bij de VS, de ‘godfather’ van de Israëlische staat.

Tot nu toe zijn er 11.240 Palestijnen omgekomen in 38 dagen, waaronder 4.630 kinderen en 3.130 vrouwen. De bezetting heeft tot nu toe 1.153 bloedbaden in de Gazastrook gepleegd.

De Israëlische oorlog tegen ziekenhuizen gaat door en deze worden rechtstreeks aangevallen. 25 ziekenhuizen en 52 gezondheidscentra zijn buiten dienst. 21 burgerbescherming personeel en 51 journalisten zijn vermoord.

Tientallen landen in de wereld hebben hun relaties met Israël opgezegd of opgeschort.

Hoewel de CARICOM-lidlanden geen internationaal gewicht hebben, is het wel een stem per land binnen de bilaterale en multilaterale relaties. Als Israël niet binnen enkele dagen gevolg geeft aan deze oproep, zouden de Caricom-lidlanden de samenwerking met Israël moeten opschorten of beëindigen.

Als dat niet collectief kan, hebben landen op basis van hun eigen verantwoordelijkheid ook de bevoegdheid dat zelfstandig te doen, zoals ons land dat zou kunnen.

| dagblad suriname | Door: Redactie