• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AZP leidt 18 niertechnici en 17 kinderverpleegkundigen op

| suriname herald | Door: Redactie

Op vrijdag 3 mei ontvingen 18 niertechnici en 17 kinderverpleegkundigen hun diploma’s na het succesvol afronden van hun opleiding aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Verpleegkundig directeur Faucia Niamut benadrukte het belang van deze opleidingen als reactie op het tekort aan gekwalificeerd personeel, veroorzaakt door de braindrain.

Volgens Niamut zijn deze opleidingen gestart in 2021 en 2022 als antwoord op de groeiende behoefte aan gespecialiseerde zorgverleners. De kinderverpleegkundigen zijn getraind voor inzet op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) en de Pediatrische Intensive Care Unit (PICU). De NICU richt zich op de zorg voor vroeggeboren baby’s en die met complexe medische

problemen, terwijl de PICU zich richt op oudere kinderen met ernstige pediatrische aandoeningen.

De niertechnici hebben een specifieke training gekregen om patiënten die dialyse ondergaan, te kunnen verzorgen. Deze opleidingen begonnen in 2016 onder leiding van operations manager Glenn Uiterloo om het tekort aan dialyseverpleegkundigen aan te pakken, waarbij gebruik werd gemaakt van curricula uit de Verenigde Staten van Amerika. Dit is de tweede groep die met succes is afgestudeerd sinds de start van deze programma’s.

Tijdens hun studie ontvingen de studenten een stipendium of financiële tegemoetkoming tijdens hun stageperiode. Niamut onderstreept het belang van voortdurende opleidingen gezien de voortdurende uitdaging van

de braindrain.

“We moeten blijven investeren in opleidingen. Het vertrek van kennis is een uitdaging, en daarom is het opleiden van eigen personeel momenteel onze strategie om te kunnen voorzien in onze behoeften”, aldus Niamut.

De opleidingen zijn kostbaar. Tijdens de diploma-uitreiking zijn de pas afgestudeerden herhaaldelijk aangemoedigd om in Suriname te blijven werken.

 

| suriname herald | Door: Redactie