• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De komst van een doodsangstige pandemie die de wereld zal verscheuren 

| dagblad suriname | Door: Redactie

Hoewel de wereld langzaam herstelt van de Covid-19 pandemie, is het van groot belang dat we ons voorbereiden op een mogelijke volgende uitbraak. De pandemie van 2020 zorgde wereldwijd voor grote paniek en heeft ons geleerd hoe kwetsbaar we zijn en hoe moeilijk het is om hiermee om te gaan.

Tijdens de Covid-19 pandemie werden we geconfronteerd met beperkingen in onze bewegingsvrijheid, het dragen van mondkapjes, regelmatig handen wassen, afstand houden en zelfs de sluiting van de economie. Dit heeft niet alleen grote financiële gevolgen gehad, maar ook mensenlevens gekost.

Wetenschappers voorspellen nu dat er een volgende grote pandemie komt en deze

kan zelfs dodelijker zijn dan de vorige. Hoewel we nog niet precies weten hoe deze ziekte eruit zal zien, geloven experts dat het waarschijnlijk zal gebeuren.

Het is verontrustend dat er tot nu toe weinig voorbereiding is geweest in de rest van de wereld. Om deze nieuwe ziekte, die Ziekte X wordt genoemd, te bestrijden, zullen we nieuwe vaccins nodig hebben die in recordtijd ontwikkeld en geleverd moeten worden.

Maar, er is geen garantie dat dit zal gebeuren. De Covid-19 crisis kan in vergelijking met wat mogelijk komt, als een milde situatie worden beschouwd.

Het is belangrijk om niet te vergeten dat regeringen wereldwijd slecht voorbereid waren op een mondiale gezondheidscrisis, ondanks waarschuwingen.

In mei 2020 bevonden we ons in een sombere situatie met stijgende infecties en sterfgevallen.

Uiteindelijk bleek massale vaccinatie de enige uitweg, maar er was geen goedgekeurd vaccin voor menselijke coronavirussen en de kans op succes was laag. Dit was een immense uitdaging, aangezien vaccins op recordtijd ontwikkeld moesten worden.

Virussen muteren constant en kunnen overspringen van dieren naar mensen.Er zijn veel virussen die potentieel een pandemie kunnen veroorzaken. We waren niet verrast door Covid-19, omdat pandemieën vaker voorkomen en het slechts een kwestie van tijd was.

In het verleden werden pandemieën voorkomen door factoren zoals lage besmettelijkheid, een laag sterftecijfer of snelle internationale reacties.

Kortom, de dreiging van toekomstige pandemieën is reëel en het is van cruciaal belang dat we ons hierop voorbereiden en actie ondernemen om levens te redden.

| dagblad suriname | Door: Redactie