• donderdag 12 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Archieffoto.Ⓒ REUTERS

Massa’s cocaïne uit Suriname

| Telegraaf | Door: MICK VAN WELY

Lees voor

ROTTERDAM - De rol van Suriname als exportland van cocaïne neemt enorm toe. In Rotterdam werd donderdag opnieuw een grote partij coke ontdekt in Rotterdam, afkomstig uit dit land. Ook andere Europese landen zien een hausse aan cocaïne uit Suriname.

Het Openbaar Ministerie Rotterdam maakte donderdag bekend dat eerder deze week in de haven in een container uit Suriname 184 kilo coke is ontdekt. Voor de smokkel is een 77-jarige man opgepakt.

Gedurende het hele jaar zijn forse partijen coke uit Suriname in de Rotterdamse haven onderschept. Dat begon in januari met een vangst van 473 kilo. In augustus werd, verdeeld over meerdere

containers, 800 kilo ontdekt. Half september volgde een partij van 363 kilo. Toen pakte de politie een havenmedewerker op met een Surinaamse achtergrond. De waarde van alleen al deze grote vangsten bedraagt bijna honderd miljoen euro.

Frankrijk

Het smokkelprobleem speelt ook in andere landen, als België, Spanje en Frankrijk. Frankrijk wordt overspoeld door Surinamers met cocaïne. Dit jaar zijn op luchthavens ongeveer 5000 smokkelaars opgepakt, waarvan een kwart tot een derde uit Suriname komt. Ze vliegen vooral vanuit Cayenne in Frans-Guyana. Op het eiland Guadeloupe werd vorige maand op een containerschip dat op weg was naar Antwerpen, 750 kilo ontdekt. Spanje boekte

in oktober een record met de vangst van 4000 kilo cocaïne uit Suriname.

De Amerikaanse Drug Enforcement Administration luidde eerder dit jaar al de noodklok over de exploderende cocaïne-export vanuit Zuid-Amerika en via Suriname. Een van de redenen voor de toename is de toegenomen productie van cocabladeren. Tussen 2013 en 2016 in Colombia bijvoorbeeld met 136 procent. In Nederland werd in 2016 een recordhoeveelheid van 13.000 kilo coke ontdekt. In Antwerpen zelfs 30 ton.

De oppositie in Suriname heeft meermalen zware kritiek op president Desi Bouterse geuit. Die zou veel te weinig doen aan de bestrijding van de smokkel en die zelfs oogluikend toestaan. Het aantal cokeverslaafden is explosief gestegen. Carlo Lansdorf, directeur van afkickcentrum De Stem en ex-politieman, zei onlangs in het Surinaamse onlinemagazine Waterkant dat dit komt omdat ’Suriname zich laat gebruiken als doorvoerhaven voor drugstransporten’.

| Telegraaf | Door: MICK VAN WELY