• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Venezuela claimt ook Surinaamse zeewateren

| dagblad suriname | Door: Redactie

In het conflict tussen Venezuela en Guyana, waarbij Venezuela driekwart van Guyana opeist, gaat het gebied dat bekendstaat als Essequibo niet alleen om vasteland maar ook om de zeewateren. Volgens een kaart, gepubliceerd door de Financial Times, blijkt dat ze ook de 200 zeemijlen opeist.

Binnen deze tweehonderd zeemijlen valt ook de Surinaamse exclusieve economische zone. Het is opmerkelijk dat in de claim ook het gebied richting Suriname wordt betrokken, een gebied dat bekendstaat als Blok 58.

In dit Blok 58 heeft de oliemaatschappij Total olie gevonden en heeft aangekondigd dat zij in december 2024 een definitieve investeringsbeslissing zal bekendmaken.

Als nu blijkt

dat dit een betwist gebied is, kunnen er juridische confrontaties plaatsvinden over wie het gebied toebehoort.

Als Total vasthoudt aan haar besluit, ervan uitgaande dat ze een overeenkomst heeft met Staatsolie namens Suriname, en ondanks de onrust in de regio door het conflict tussen Guyana en Venezuela, is het mogelijk dat deze oliegigant zijn standpunt ten opzichte van ons land zal herzien.

Bij een onrustige regio kan Total besluiten haar investering uit te stellen, of ze kan onder druk van de omstandigheden een voor haar gunstigere overeenkomst afdwingen. Als reden kunnen ze altijd aangeven dat de risico’s groter en gevaarlijker zijn geworden.

Het

conflict, aangezwengeld door Guyana, betrekt nu ook Surinaamse belangen erbij.

Suriname heeft zich geschaard achter het CARICOM-standpunt dat het geschil beslecht moet worden bij het Internationaal Gerechtshof, zoals door Guyana is ingediend. Venezuela heeft reeds aangegeven zich niets aan te trekken van een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof.

Echter, het blijkt dat de Surinaamse autoriteiten sinds 3 december niet hebben opgemerkt dat haar zeewateren ook worden opgeëist.

Als dit zo is, moet er zowel nationaal als regionaal een standpunt worden ingenomen. Ook moet Suriname ervoor pleiten dat haar wateren niet ter discussie staan in het proces bij het Internationaal Gerechtshof.

| dagblad suriname | Door: Redactie