• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SANTOKHI | KLEINE PERCELEN KUNNEN NU VAN GRONDHUUR WORDEN OMGEZET NAAR EIGENDOM

| united news | Door: Redactie

De omzetting van grondhuur en erfpacht naar eigendom via een staatsbesluit, zoals president Chandrikapersad Santokhi zich heeft voorgenomen, gaat door.

Vandaag installeert hij de Grondconversie Unit die deze beleidsmaatregelen moet uitvoeren. Enkele weken geleden heeft de Staatsraad geadviseerd tegen de wijze waarop de regering de omzetting wil uitvoeren en de president aanbevolen om de totstandkoming van de Grondconversiewet, die al door het parlement wordt behandeld, af te wachten. In een interview zegt het staatshoofd dat de afwijzing van de Staatsraad naar zijn gevoel te maken heeft met politiek.

Santokhi zegt dat om een eindbesluit te nemen, hij het recente advies van de

Staatsraad over grondconversie heeft vergeleken met het advies van dit instituut op een staatsbesluit dat in 2009 door toenmalig president Ronald Venetiaan over eenzelfde kwestie zou worden geslagen.

Santokhi heeft ook zijn staatsbesluit met dat van Venetiaan vergeleken. De president constateert dat in 2009 en nu dezelfde politieke partijen, vakorganisaties en bedrijfsleven zitting hadden in de Staatsraad. Aan Venetiaan is toen wel een positief advies gegeven. “Diezelfde partijen nu zeggen tegen te zijn”, stelt het staatshoofd.

Staatsbesluit grondconversie bestaat al sinds 2009 mogelijk gemaakt door President Ronald Venetiaan. In het Staatsbesluit van Chan Santokhi is de prijs verlaagd en aantrekkelijker gemaakt. Het

negatief advies van de Staatsraad was te politiek getint en niet in het bang van het volk.

Er verschillen slechts twee elementen in de staatsbesluiten. In dat van Venetiaan was vastgesteld dat twintig euro per vierkante meter zou moeten worden betaald bij de grondconversie en in Santokhi’s regeling is dat SRD 25 per vierkante meter. “In mijn staatsbesluit staat ‘de burger betaalt SRD 25’”, aldus de regeringsleider.

Dit betekent volgens hem dat burgers in woonwijken, zoals Ramgoelam, Hanna’s Lust en Flora, waar de percelen klein zijn al voor een totaalbedrag van minimaal SRD 4.000 hun grondhuurperceel kunnen omzetten naar eigendom.

Dit geeft hen een grotere juridische zekerheid die ze ongehinderd kunnen overdragen aan kinderen en kleinkinderen. Volgens Santokhi wordt de indruk gewekt als zou de omzettingsregeling speciaal zijn bedoeld om rijke mensen te bevoordelen. “Natuurlijk is niet iedereen het eens met dit bedrag. Ook de notarissen zijn het er niet mee eens, maar ik zeg: ‘dit is onderdeel van mijn sociaal programma’.

Geef het volk de zekerheid; geef het volk de bescherming. En met hun eigendom kunnen burgers een hypotheek nemen, hun huis repareren of bouwen. Want, eigendom blijft eigendom. Die kleine man zal worden geholpen en niet de grootgrondbezitter die tienduizenden hectaren heeft”, voegt hij eraan toe.

De regeringsleider stelt dat sommige argumenten in het advies “meer politiek” zijn. “Het is niet zo zeer dat men tegen grondconversie is.” De president zegt de “goede dingen” uit het advies van de Staatsraad te hebben overgenomen. Zo is bepaald dat er geen bestemmingswijziging wordt gegeven voor percelen die door conversie zijn verkregen. Deze nieuwe eigendomspercelen mogen uitsluitend voor bebouwing en bewoning en tuinbouw worden gebruikt. Op deze percelen mogen geen handelszaken worden opgezet.

Het streven is dat al op 1 november wordt begonnen met het converteren. Volgens voorlopige berekeningen zal de regering binnen drie maanden ruim een half miljard Surinaamse dollar binnenkrijgen wanneer minstens tienduizend perceelhouders met een terrein van 2.500 vierkante meter hun grondhuur of erfpachtterreinen omzetten naar eigendom. Met dit bedrag zullen koopkrachtversterkende maatregelen worden getroffen. Onder meer sociale uitkeringen, zoals AOV, zouden kunnen worden verhoogd.

In De Nationale Assemblee hadden oppositiepartijen en coalitiepartij Abop stelling genomen tegen het voornemen van de regering om de grondconversie via een staatsbesluit te willen uitvoeren, terwijl het parlement nog bezig is met de wetgeving.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie