• maandag 06 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Plan om doopsgezinde boeren naar Suriname te halen leidt tot angst voor ontbossing

| dagblad suriname | Door: Redactie

Investeerders uit Argentinië en Nederland hebben de afgelopen jaren geprobeerd om doopsgezinde boerengemeenschappen vanuit Belize, Mexico en Bolivia naar Suriname te halen.

Doopsgezinde boeren hebben kritiek gekregen omdat ze duizenden hectaren bos hebben gekapt in heel Latijns-Amerika, vaak in beschermde gebieden en inheemse gebieden.

Het bedrijf achter het project heet Terra Invest Suriname & Guyana en is van plan maar liefst 30.000 hectare (ongeveer 74.000 acres) aan te kopen voor ongeveer 1.000 mennonietenfamilies.

Buitenlandse landontwikkelaars hebben de afgelopen jaren gewerkt om doopsgezinde boerengemeenschappen uit heel Latijns-Amerika naar Suriname te halen met het plan om een reeks landbouwprojecten te starten – een grote bedreiging

voor de inspanningen voor natuurbehoud in het deel van het Amazone-regenwoud, zeggen milieuactivisten.

Investeerders uit Argentinië en Nederland lanceerden een campagne om doopsgezinde boeren vanuit Belize, Mexico en Bolivia naar Suriname te halen, waar leden van de religieus conservatieve groep al kritiek hebben gekregen vanwege het kappen van duizenden hectares bos.

Het bedrijf achter het project heet Terra Invest Suriname & Guyana en profileert zich als expert in grootschalige landbouwprojecten voor soja, maïs, sorghum en tarwe. Sinds de oprichting in 2021 heeft het bedrijf doopsgezinde gemeenschappen in Suriname gehost, panden bezocht voor mogelijke aankoop en gesprekken met de overheid geïnitieerd.

“Dit is een

serieuze zaak”, zegt Ben D’Leon, lid van het NGO Amazon Conservation Team, Suriname. “Ze willen mogelijk ongerept bos gebruiken om hun landbouwgronden te maken.”

Terra Invest zegt dat het in totaal 30.000 hectare (ongeveer 74.000 acres) wil veiligstellen voor ongeveer 1.000 doopsgezinde families, die elk verantwoordelijk zijn voor de landbouw tussen de 30 en 50 hectare (74-124 acres). Hoewel Terra Invest in gesprek is met de regering, vertelde zij Mongabay dat een grondaankoop zich nog in de beginfase bevindt en ‘zeer hypothetisch’ is.

Tot nu toe heeft het Surinaamse Ministerie van Buitenlandse Zaken groen licht gegeven voor een proefproject waarmee 50 doopsgezinde gezinnen naar het land kunnen reizen en maximaal drie jaar in de landbouwsector kunnen werken.

Sommige milieugroeperingen zijn bezorgd dat de plannen van Terra Invest zullen uitgroeien tot maar liefst 90.000 hectare (meer dan 222.000 acres). Het bedrijf heeft locaties bekeken in de districten Para, Saramacca, Commewijne, Nickerie, Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini, en in de stad Apoera. Over welke onderwerpen er met de regering wordt gesproken, wil het land niet zeggen.

In buurland Guyana keek het bedrijf naar de regio Opper-Demerara-Berbice en Oost-Berbice-Corentyne in de hoop percelen van meer dan 5.000 hectare (12.400 acres) te kopen voor “langdurig” eigendom, aldus de sociale mediapagina’s. Maar de vooruitgang verliep traag en de belangstelling van de overheid was niet zo groot, dus het bedrijf heeft zijn focus op Suriname behouden.

Terra Invest heeft rente ontvangen van vier doopsgezinde koloniën in Bolivia en twee in Belize. Afgelopen december ontving het bedrijf ook negen dagen lang geïnteresseerde mennonieten uit Mexico, zo blijkt uit een bericht op de Facebook-pagina.

De grootste belangstelling komt van gemeenschappen in Santa Cruz, Bolivia, een hotspot voor ontbossing. Tussen 2001 en 2021 hebben doopsgezinde boeren 210.980 hectare (521.343 acres) gekapt in het zuidelijke Boliviaanse Amazonegebied – bijna een derde van alle ontbossing in dat gebied, volgens een rapport van Amazon Conservation’s Monitoring of the Andes Amazon Project (MAAP).

De lokale bevolking daar zei dat de gemeenschappen zo snel groeien dat sommigen naar andere delen van het continent willen verhuizen.

“Ze ontbossen alles volledig”, zegt Julio Eguez, een inheemse leider, of cacique, in San Rafael de Velasco, Bolivia. “En als het land niet meer goed genoeg is voor productie, verlaten ze het en gaan ergens anders heen.

Klein bedrijf, grote doelenTwee mensen fungeren als gezicht van Terra Invest. Ruud Souverein is een Nederlandse zakenman, woonachtig in Suriname, een voormalige Nederlandse kolonie, en heeft een achtergrond in marketing, agribusiness en bewerkte voedingsmiddelen. Adrián Barbero, die zichzelf bestempelt als ‘de eerste ontwikkelaar van doopsgezinde projecten in Suriname en Guyana’, is een Argentijnse vastgoedondernemer en boer die in Santa Cruz, Bolivia woont, waar hij de afgelopen twintig jaar heeft bemiddeld in landtransacties met doopsgezinde en andere boeren.

Barbero zei dat hij mennonieten als zijn vrienden beschouwt. Hij zei dat hij hen wil helpen door het rechtssysteem te navigeren, aan religieuze vervolging te ontsnappen en betere economische kansen te vinden. Omdat sommige mennonietengemeenschappen in Latijns-Amerika zijn gegroeid, zijn jongere generaties er niet in geslaagd om met hetzelfde succes boerderijen op te zetten. Hij zei dat het starten van nieuwe koloniën in Suriname het probleem zou kunnen oplossen.

“Het zijn jonge mensen die geen land meer hebben in andere landen”, vertelde Barbero aan Mongabay. “[In Suriname] kunnen ze hun leven hervestigen met een stuk land.”

Barbero heeft zijn aanwezigheid op de sociale media zodanig samengesteld dat hij overkomt als een kampioen van de mennonieten. Hij noemt zichzelf zelfs een ‘agro-influencer’ terwijl hij op Facebook en TikTok berichten plaatst over nieuwe landbouwprojecten en pogingen om uit te breiden. Mennonieten zelf maken traditioneel geen gebruik van moderne technologie.

In één video toont hij mennonieten op een veerboot die een rivier in Guyana oversteekt. In een andere is hij op zoek naar zware landbouwmachines in Suriname.

Zodra de mennonieten zich in Suriname hebben gevestigd, zei Barbero dat hun boerderijen maïs en sojabonen zouden kunnen verbouwen om aan de binnenlandse vraag naar kippenvoer te voldoen. Gevogelte is traditioneel het meest geconsumeerde vleesproduct van Suriname, maar de stijgende prijzen op de wereldmarkt hebben het moeilijker gemaakt om het te verkrijgen. Binnenlands geteeld voer zou de prijs kunnen helpen verlagen en de voedselzekerheid kunnen verbeteren, zei Barbero.

Hij werkt ook aan het vinden van zaadleveranciers. Brazilië is geen optie omdat het genetisch gemodificeerde zaden gebruikt en deze verbouwt met het herbicide glyfosaat, dat in Suriname verboden is. Hij zei dat hij verwacht zaden te importeren van een bedrijf in de VS of Europa dat gemakkelijker zal worden goedgekeurd door het Surinaamse Ministerie van Landbouw.

Terra Invest heeft al contact gehad met het ministerie, aldus Barbero. Het ministerie heeft niet gereageerd op het interviewverzoek van Mongabay.

Het zo nauwkeurig mogelijk naleven van de letter van de wet, wat niet altijd het geval is geweest voor doopsgezinde boeren, is een prioriteit voor Terra Invest, aldus Barbero. Het bedrijf zal ook milieueffectstudies uitvoeren en stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat de mennonieten zo min mogelijk ecologische impact hebben. Ze zijn van plan slechts 50% van het land te ontginnen, voegde hij eraan toe.

“We willen ervoor zorgen dat het wettelijke kader correct is”, zei hij. “We werken binnen een interessant juridisch kader en hebben voorgesteld om zo min mogelijk impact te maken.”

Overheid en NGO’s staan op scherpRuim 90% van Suriname wordt bedekt door het Amazoneregenwoud. Het land heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met goudwinning – zowel een grote exportverdiener als een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing – maar over het algemeen is het erin geslaagd het soort economische ontwikkeling te vermijden dat de bossen in gevaar zou kunnen brengen.

Het is een van de slechts drie landen met een koolstofnegatieve economie, wat betekent dat de bossen meer koolstofdioxide absorberen dan het land uitstoot – een enorme hulp in de strijd tegen de klimaatverandering.

Maar de regering wordt ook geconfronteerd met een financiële crisis. Een groeiend begrotingstekort en een hoge inflatie hebben het land onder meer gedwongen zijn schulden bij het IMF te herstructureren. Hoge kosten van levensonderhoud en voedselschaarste als gevolg van overstromingen hebben tot landelijke protesten geleid. De behoefte aan inkomsten is ongekend hoog, en de landbouwproductie klinkt voor sommige wetgevers aantrekkelijk.

“Als je ontwikkeling nodig hebt, zijn er consequenties”, zei Gregory Rusland, een vertegenwoordiger in de Nationale Assemblee en voormalig minister van Natuurlijke Hulpbronnen, tegen Mongabay. “Wij willen graag onze natuur behouden, maar op een gegeven moment heb je voedselproductie nodig.”

President Chan Santokhi, een voormalig politiechef die in 2020 aantrad, probeerde een evenwicht te vinden tussen natuurbehoud en economie toen hij voorstelde koolstofkredieten te verkopen binnen een kader dat was vastgelegd in het Akkoord van Parijs van 2015. Het plan zou de bomen van het land in de grond houden en tegelijkertijd de broodnodige inkomsten genereren.

Maar Santokhi heeft ook belangstelling getoond voor het doopsgezinde proefproject dat is goedgekeurd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, ondanks de geschiedenis van de mennonieten van inbreuk op projecten die verband houden met koolstofkredieten, zoals beschermde gebieden en inheemse gebieden.

Suriname is het enige land in het Amazonegebied dat de inheemse landrechten niet wettelijk heeft erkend. Het idee dat de regering onderhandelt met buitenlandse doopsgezinde boeren terwijl de inheemse bevolking nog steeds niet wordt erkend, heeft veel lokale gemeenschappen en leden van de Nationale Vergadering gefrustreerd, die jarenlang hebben aangedrongen op een stemming over de kwestie.

“We hebben onze landrechten niet”, zegt Iona Edwards, een inheemse Lokono die in de Nationale Assemblee dient. “Je kunt niet nog een groep in onze gemeenschap brengen waar we al hulp van de overheid verwachten.”

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen hebben niet gereageerd op een verzoek om commentaar op dit verhaal.

Sommige natuurbeschermingsgroepen zijn langzaamaan een campagne begonnen tegen de doopsgezinde landaankopen. Vorige week kwamen velen van hen bijeen om potentiële milieurisico’s te bespreken, waaronder schade aan nabijgelegen wetlands en omliggende rijstvelden.

Maar andere groepen, vooral degenen die internationaal actief zijn, hebben een meer conservatieve, zo niet stille, benadering van de mennonitische onderhandelingen gekozen. Omdat ze nauw samenwerken met de Surinaamse overheid, hebben ze besloten af te wachten wat ambtenaren gaan doen. Anderen hebben geprobeerd hun zorgen via achterkanalen te uiten.

Over het algemeen zeggen ze dat ze hopen dat de doopsgezinde boeren helemaal uit het land blijven. Er is aangetoond dat de komst van zelfs een kleine groep mennonitische boeren leidt tot wijdverbreide ontbossing.

WWF, dat in augustus een ontmoeting had met Terra Invest, zei dat het het besluit van Suriname om mennonieten het land binnen te laten respecteert, maar zei dat landbouw alleen mag plaatsvinden op reeds aangetaste gronden.

“Als grootschalige landbouw begint plaats te vinden op intacte boslandschappen, in tegenstelling tot reeds gedegradeerde gronden, zal Suriname een zeer grote moeilijkheid hebben bij het in stand houden van zijn bosbedekking”, zegt David Singh, directeur van WWF Guyanas.

| dagblad suriname | Door: Redactie