• maandag 06 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NIEUWE BEHANDELINGSMETHODE VOOR ONREGELMATIGE HARTSLAG

| dagblad suriname | Door: Redactie

Artsen in Hong Kong zijn begonnen met het gebruik van een nieuwe procedure om patiënten met chronische onregelmatige hartslag te behandelen, een primeur in Azië. De tweedelige procedure moet worden uitgevoerd door twee hartspecialisten. Sinds maart dit jaar is deze procedure gebruikt bij 11 patiënten, waarvan de meesten beide delen van de behandeling hebben afgerond. Experts hebben verklaard dat deze behandeling “effectiever, sneller en veiliger” is dan de gebruikelijke behandelmethoden voor dergelijke patiënten, vooral die met ernstige en langdurige aandoeningen, en dat er ook minder bijwerkingen zijn. Deze behandelmethode is voor het eerst ontwikkeld in Nederland en is inmiddels ook

in de Verenigde Staten en Europa toegepast.

Dit jaar is de procedure geïntroduceerd in openbare ziekenhuizen in de Centrale, Wan Chai en zuidelijke districten, waaronder Grantham Hospital en Queen Mary-ziekenhuis. Patiënten moeten nu betalen voor deze behandeling.

Het meest voorkomende type onregelmatige hartslag is atriale fibrillatie, waarbij abnormale elektrische signalen de hartslag verstoren. Het treft naar schatting ongeveer 46 miljoen mensen wereldwijd, waarvan driekwart ouder is dan 65 jaar. Het kan beginnen als een sporadische aandoening, maar patiënten hebben de neiging om deze te zien verergeren tot een aanhoudende, chronische aandoening. Deskundigen verwachten dat atriale fibrillatie, gezien de snel vergrijzende bevolking van

de stad, tegen 2030 mogelijk tot 90.000 mensen, of 1,1 procent van de bevolking, kan beïnvloeden.

Dr. Ian Ling-Hout-hooi, assistent-consultant in hartgeneeskunde bij Grantham Hospital, waarschuwde dat deze aandoening het risico op hersendegeneratie, beroertes, hartfalen en zelfs de dood kan verhogen. De meeste patiënten in de stad houden hun aandoening onder controle met medicijnen, waaronder bloedverdunners om het risico op een beroerte te verminderen. Sommigen ondergaan een procedure genaamd ablatie, waarbij radiogolven worden gebruikt om bepaalde hartweefsels te behandelen en abnormale elektrische signalen te stoppen. Deze methode is echter minder effectief voor mensen met ernstigere aandoeningen, waarbij tot 45 procent van de patiënten binnen vijf jaar hervalt.

Dr. Max Wong Kwunhung, cardiothoracaal chirurgisch adviseur bij Queen Mary Hospital, legde uit dat de nieuwe “convergentie” procedure uit twee delen bestaat, waarbij twee hartchirurgen samenwerken om ablatieprocedures aan de buiten- en binnenkant van het hart uit te voeren. Wong benadrukte dat de procedure niet als ingewikkeld wordt beschouwd, omdat het geen openhartoperatie betreft en patiënten niet aan een machine hoeven te worden aangesloten om zuurstof in het bloed te pompen. Hij wees op een internationaal onderzoek van vorig jaar waaruit bleek dat 77 procent van meer dan 700 patiënten die de procedure hadden ondergaan, binnen een jaar geen terugkeer van hun symptomen had gemeld. Drie van de vier patiënten die dit jaar de behandeling ondergingen in de stad waren mannen, met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar en een gemiddelde duur van 6½ jaar met atriale fibrillatie.

Tien van hen ondervonden geen complicaties achteraf. Eén patiënt meldde dat hij sinds de behandeling geen last meer had van een onregelmatige hartslag en nu een normaal ritme had. Patiënten brachten doorgaans ongeveer vier dagen in het ziekenhuis door. Dr. Wong zei dat de meest voorkomende bijwerking enige pijn of gevoelloosheid was op de plaats van de procedure.

De eerste patiënt in de stad die de procedure onderging, was tevreden met het resultaat. Hij had atriale fibrillatie meer dan 10 jaar en noemde de behandeling “als magie” omdat hij binnen slechts drie dagen weer normaal kon lopen, eten, rennen en springen. De patiënt, die liever alleen bij zijn achternaam Kwan genoemd wilde worden, zei: “Er zijn momenten waarop het voelt alsof mijn hart weer wild wil kloppen, maar dat gebeurt niet.” Op dit moment is de procedure alleen beschikbaar in openbare ziekenhuizen in het westelijke deel van de stad, waar artsen samenwerken om patiënten te behandelen. Plaatsvervangend hoofd van de dienst, Dr. Daniel Chan Tai-leung van de Afdeling Cardiothoracale Chirurgie van Queen Mary Hospital, merkte op dat een beperking van de procedure is dat deze de betrokkenheid van twee hartchirurgen vereist.

| dagblad suriname | Door: Redactie