• maandag 06 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brunswijk wil zich ook bezighouden met prijzen basisgoederen

| starnieuws | Door: Redactie

Waarnemend president Ronnie Brunswijk is niet tevreden over de controle op basisgoederen. Hij zal zich ook hiermee bezighouden.

"Ik heb de president al gezegd. Ik ga me hiermee ook bezighouden. Als regering willen we weten wat de importeurs concreet betalen als inkoopwaarde van basisgoederen en tegen welke prijs die aan de man wordt aangeboden. We moeten meer inspraak hebben in

de prijsbepaling". Dit zei waarnemend president Ronnie Brunswijk woensdag, vóór aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers. Hij kan zich niet indenken dat de prijzen van deze basisproducten eigendunkelijk worden aangepast zonder rekening te houden met de wettelijke afspraken.

Brunswijk is ook niet te spreken over de controle die wordt uitgevoerd vanuit de Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ). Hij vindt dat de controle nogal zwak is. Hij zou een steekproef hebben gedaan naar de prijs van een liter spijsolie. Vanaf het inkopen in het buitenland tot het verschepen naar

Suriname met daarbij de vaste kosten. Volgens Brunswijks berekening zou een liter spijsolie SRD 50 moeten kosten in de winkel inclusief de toegestane winstmarge. Maar in de praktijk is dat een andere situatie. Een fles spijsolie ligt nu tussen de SRD 75 en 90 voor 90 ml. Volgens Brunswijk moet het ministerie echt sancties gaan opletten tegen de stakeholders die zich niet aan de afspraken houden.

De minister van EZ, Rishma Kuldipsingh, geeft aan dat het ministerie wel degelijk in het veld is om controle uit te oefenen, en sancties op te leggen waar nodig. Meestal wordt er geen ruchtbaarheid aan gegeven omdat de stakeholders ook beschermd moeten worden, legt de bewindsvrouw uit. Zij vinden dat ze gecriminaliseerd worden wanneer de overtreding wordt geëxposeerd. Ze kan zich wel terugvinden in de bezorgdheid dat ECD agressiever het veld op moet gaan. Een tegenvaller is dat er maar negen ECD-medewerkers buitengewone agent van politie (bavp) zijn, waardoor de controle nog niet helemaal tot zijn recht kan komen. Indien een medewerker wettelijk niet bevoegd is om sancties op te leggen en die toch doet, kan de staat binnen de korstte keer een rechtszaak verwachten en tegen een miljoenenclaim aankijken, benadrukt Kuldipsingh. Dit wil ze voorkomen.

Om de consument tegemoet te komen had het ministerie een conceptwet ingediend bij het parlement waarbij er een verlaging zou moeten plaatsvinden bij de winstmarge. In plaats van een winstmarge van 25% zou die terug worden gebracht naar 15% voor de basisgoederen. Kuldipsingh merkt op dat ze veel tegenwerking heeft gehad vanuit het veld. Echter, benadrukt ze wel dat ze niet onder druk wordt gezet door belanghebbenden.

De minister deelt mee dat de ECD 40 medewerkers telt. Ze heeft graag dat alle medewerkers bavp-ers worden. Het ministerie heeft een integraal plan opgesteld waardoor de controle in stad en district beter uitgevoerd kan worden. Volgens haar is het wachten nu op de minister van Justitie en Politie die de medewerking kan verlenen zodat het bavp- proces sneller op gang kan komen.

| starnieuws | Door: Redactie