• zaterdag 04 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IEA: Olieprijzen blijven stijgen dit jaar, vraag daalt sterk in 2024

| starnieuws | Door: Redactie

Aanvoerbeperkingen van de OPEC+ zouden de olievoorraden in de rest van dit jaar kunnen uithollen, waardoor de prijzen mogelijk nog hoger kunnen worden, voordat economische tegenwind de groei van de wereldwijde vraag in 2024 beperkt. Dat zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn maandelijks oliemarktrapport.

Een krappere aanvoer als gevolg van de productieverlagingen van de OPEC en zijn bondgenoten, samen bekend als OPEC+, en de stijgende wereldwijde vraag hebben een stijging van de olieprijzen ondersteund, waarbij Brent-olie donderdag pieken bereikte van meer dan US$ 88 per vat, het hoogste niveau sinds januari.

Het IEA zei dat als de huidige doelstellingen van de

OPEC+ worden gehandhaafd, de olie-voorraden in het derde kwartaal met 2,2 miljoen vaten per dag (bpd) en in het vierde met 1,2 miljoen vaten per dag zouden kunnen dalen, "met het risico dat de prijzen nog hoger worden".

"Verdiepende bezuinigingen op het aanbod van de OPEC+ zijn in botsing gekomen met een verbeterd macro-economisch sentiment en een altijd hoge vraag naar olie in de wereld", zei de in Parijs gevestigde energiewaakhond in zijn maandelijkse oliemarktrapport.

De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en haar bondgenoten begonnen eind 2022 de voorraden te beperken om de markt te versterken en verlengden in juni de bevoorradingsbeperkingen

tot 2024.

Het IEA zei dat de wereldwijde olievoorziening in juli met 910.000 vaten per dag is gedaald, deels als gevolg van een scherpe daling van de Saoedische productie. Maar de Russische olie-export bleef in juli stabiel op ongeveer 7,3 miljoen vaten per dag.

Volgend jaar zal de groei van de vraag naar verwachting scherp vertragen tot 1 miljoen vaten per dag, zegt het IEA, daarbij verwijzend naar de matige macro-economische omstandigheden, een op stoom komend herstel na de pandemie en het snelgroeiende gebruik van elektrische voertuigen.

"Nu het herstel na de pandemie grotendeels is voltooid en de OESO door meerdere tegenslagen in het gedrang komt, neemt het olieverbruik aanzienlijk langzaam toe", aldus het IEA, verwijzend naar de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkelingslanden.

De groeiprognose van het IEA is met 150.000 vaten per dag gedaald ten opzichte van vorige maand en staat in contrast met die van de OPEC, die donderdag vasthield aan haar prognose dat de vraag naar olie in 2024 met een veel sterkere 2,25 miljoen vaten per dag zal stijgen.

"De wereldwijde economische vooruitzichten blijven uitdagend in het licht van stijgende rentetarieven en krappere bankkredieten, waardoor bedrijven die al te maken hebben met trage productie en handel, onder druk komen te staan", stelt het IEA.

Voor 2023 liggen IEA en OPEC minder ver uit elkaar.

Het IEA verwacht dat de vraag in 2023 met 2,2 miljoen vaten per dag zal toenemen, ondersteund door vliegreizen in de zomer, toegenomen olieverbruik bij energieopwekking en stijgende Chinese petrochemische activiteit. OPEC ziet een stijging van 2,44 miljoen vaten per dag.

Volgens het IEA zal de vraag dit jaar gemiddeld 102,2 miljoen vaten per dag bedragen, waarbij China goed is voor meer dan 70% van de groei, ondanks zorgen over de economische gezondheid van 's werelds grootste olie-importeur.
 

| starnieuws | Door: Redactie