Ramadhin presenteert beleid en prestaties gezondheidszorg
| starnieuws | Door: Redactie
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid presenteerde cijfers van openstaande en betaalde rekeningen van de gezondheidszorg.
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft dinsdag in DNA antwoord gegeven op de gestelde vragen over de gezondheidszorg. Hij erkende dat er serieuze uitdagingen zijn in de zorg die te maken hebben met de ziektelast en de zorgkosten. Het ministerie is sinds 2023 bezig met het HEARTS-programma met als doel de preventie van hart- en nierfalen in Suriname. Als onderdeel van het preventiebeleid van de regering zijn gezondheidseducatie units in voorbereiding die bij de Regionale Gezondheidsdiensten (RGD) in het hele land geplaatst zullen worden.
Door de institutionalisering
SZF
De bewindsman gaf een overzicht van de ontvangsten en uitgaven van het Staatsziekenfonds (SZF) in 2023 en het eerste kwartaal van 2024. De laatste verantwoording van SZF was in 2015, daarna niet meer. Hij voerde aan dat corruptie juist
“Reeds langer dan een jaar is CLAD bezig en er is nog geen sprake van corruptie. De boekhouding is op orde en elke maand worden de ontvangsten en uitgaven verantwoord”, sprak Ramadhin. In 2023 heeft SZF in totaal SRD 3.15 miljard ontvangen en SRD 3.6 miljard uitgegeven aan dienstverleners. In 2023 waren de beheerskosten SRD 246 miljoen, gelijk aan 8.25% van de totale jaarbegroting van SZF. Bij het aantreden van de regering waren de beheerskosten in 2019 tegen 25% van de begroting, dus de nodige efficiëntieslagen zijn gemaakt.
Faciliteren stichtingen bij AZP
De minister is ook ingegaan op de vragen over de rol van de diverse stichtingen op het terrein van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Ramadhin zei dat het AZP en het ministerie van Volksgezondheid niet bekend zijn met het faciliteren van diverse stichtingen. “De enige externe partij op het terrein van AZP is het MRI Centrum NV. Het heeft op 9 november 2006 toestemming verleend aan AZP om te participeren als aandeelhouder van MRI Centrum NV op het terrein. Er bestaan momenteel behalve dit centrum geen samenwerkingsverbanden met derden op terrein AZP”, stelde Ramadhin.
De bewindsman legde uit dat het MRI Centrum de eerste Public Private Partnership bij het ministerie is in 2007 en is opgericht toen de overheid in 2007 niet zelf kon investeren in een MRI scan. “AZP is voor 33% aandeelhouder, het management geschiedt dus door de private sector zonder gevaar voor politieke inmenging”, zei de minister. AZP verdient aan dit model aan dividenduitkering, huur van het terrein en andere zaken zoals korting voor het personeel. Verder is het niet in geld uit te drukken hoeveel besparing in menselijke moeite het is dat er een MRI is op het terrein en draagt het bij aan vertrouwen dat een goed functionerende MRI scanner bij het ziekenhuis is. Verder draagt een MRI scanner bij aan het onderwijs bij medische studenten.
Transparantie, rapportage en donaties AZP
Op 31 augustus 2023 heeft de directie van AZP het goedgekeurde jaarverslag 2019 gestuurd naar Volksgezondheid. Vanwege Covid-19 is het jaarverslag 2019 aan de CLAD aangeboden ter controle in 2021. Na controle door CLAD in 2023 is goedkeuring verkregen. Het ziekenhuis beschikt over alle interne jaarrekeningen van 2020 tot en met 2022 en is bezig met verslaggeving voor 2023. Maandelijks, per kwartaal, halfjaar en jaarlijks wordt er gerapporteerd aan de RvC over het gevoerde beleid.
Het ziekenhuis kent en registreert verschillende vormen van donaties waaronder materiële donaties zoals goederendonaties, investeringsdonaties zoals apparatuur en infrastructuur, maar ook financiële donaties. Donaties worden ontvangen van individuen, bedrijven en internationale organisaties. De minister gaf een overzicht van ontvangen donaties vanaf 2019-2023. Hij benadrukte dat gedoneerde middelen niet worden verkocht, maar ingezet in de klinische zorg waar diensten onder de kostprijs worden verleend. Het ziekenhuis is degelijk ondersteund in de afgelopen periode. "We moeten niet naar een situatie waar donateurs met gemengde gevoelens of met halfslachtigheid de ondersteuning zullen verbreken”, stelde de bewindsman.
100 consulten per dag
Over de opmerking dat specialisten soms 100 patiënten per dag zien en dat vragen oproept over de kwaliteit van de zorg, heeft de minister door een presentatie van cijfers van de poliklinieken interne geneeskunde en chirurgie bij het AZP, aangetoond dat dit niet juist is. Met 6 chirurgen en 11 internisten werkzaam, zijn in 2023 aanzienlijke aantallen consulten geregistreerd. Met 26.643 consulten voor de chirurgiepolikliniek en 37.468 voor de interne geneeskunde, komen we op gemiddeld 27 patiënten per dag per chirurg en 16 patiënten per dag per internist. De minister vroeg om voorzichtig te zijn met informatie, niet te generaliseren, maar ook om feiten te analyseren.
Uitzending van patiënten naar Colombia
In de afgelopen periode zijn er ernstige uitdagingen geweest bij het verzenden van patiënten naar buitenlandse klinieken. Volgens Ramadhin had de regering bij haar aantreden een schuld van US$ 1,7 miljoen bij Colombiaanse ziekenhuizen. Ondanks inspanningen om deze schuld in de afgelopen vier jaar te verminderen, is de schuld weer opgelopen. Het ministerie van Volksgezondheid zal via betaalafspraken met Financiën, in de komende maanden enkele betalingen kunnen doen, waardoor uitzendingen op korte termijn weer mogelijk zullen zijn. Er wordt ook gekeken naar meerdere dienstverleners in het buitenland, maar er wordt ook aanzienlijk geïnvesteerd in lokale voorzieningen. Het ministerie financiert niet alleen vooruit, maar ook achteruit. Er is een voorstel om te investeren in lokale voorzieningen, waardoor minder geld wordt uitgegeven aan het verzenden van patiënten naar het buitenland.
Tekort aan medicijnen
Het tekort aan medicijnen in Suriname blijft een ernstige uitdaging, voornamelijk veroorzaakt door financieringsproblemen. Volksgezondheid en Financiën werken echter aan oplossingen om deze tekorten aan te pakken en de toegang tot medicijnen te verbeteren. Een belangrijk aspect van het nationale geneesmiddelenbeleid is het vereiste dat alle geïmporteerde medicijnen moeten voldoen aan nationale en internationale veiligheids- en kwaliteitsnormen. Gedoneerde medicijnen worden eerst getest in het kwaliteitslab van BGVS om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor distributie en gebruik.
Oorzaken van het medicijntekort worden onder meer toegeschreven aan het niet nakomen van betaalverplichtingen door afnemers, vertragingen bij de levering van containers en beperkte financiële middelen bij BGVS. Dit heeft geleid tot een kritieke situatie in de gezondheidszorg. Om het tekort aan te pakken, heeft het ministerie verschillende maatregelen genomen. Prioriteit wordt gegeven aan de aankoop van essentiële medicijnen voor ziekenhuizen, vooral voor acute tekorten zoals insuline. Verwacht wordt dat deze maatregelen een positieve invloed zullen hebben op de beschikbaarheid van medicijnen in Suriname. De minister presenteerde aan het eind ook een tijdlijn over projecten in de planning vanaf 2024 tot en met mei 2025, bij de verschillende gezondheidsinstanties.
| starnieuws | Door: Redactie