• vrijdag 21 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Grootschalige fraude met labels bij SBB

| sun.sr | Door: Redactie

Bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is er een grootschalige fraude met labels ontdekt. Zeker 6.000 labels, waarvan de status is dat ze reeds zijn goedgekeurd en de retributies reeds zijn betaald, zijn ontdekt bij een houtexporteur. “Je kan geen nieuwe labels bij je hebben die nooit op een houtblok zijn geplaatst”, werd vandaag duidelijk gemaakt op een persconferentie van de directie van de SBB. “Er is een politioneel onderzoek gaande”, zei SBB-directeur Ruben Ravenberg vanmorgen. Voor de directie is het vrijwel zeker dat er intern ook gefraudeerd is bij het verstrekken van de labels. 

De ontdekking is gedaan bij

een reguliere controle bij het inladen voor hout voor de export. De politie werd meteen ingeschakeld. Volgens Ravenberg is een georganiseerde bende actief. “Als labels voor houtblokken van de Jaikreek (Zuid-Suriname) ontdekt worden bij Chopsticks te Highway, dan weet je dat zaken georganiseerd zijn.” De SBB probeert de regel- en wetgeving steeds aan te passen en te verscherpen om fraude te voorkomen. Er is nooit eerder een fraude volgens dit systeem ontdekt bij de SBB. 

Hoe groot de schade is die de SBB hiermee heeft geleden, is nog niet bekend. Volgens Ravenberg wijst het SBB-systeem aan dat per jaar 500.000 kub

hout wordt gekapt. “Maar nu blijkt door de fraudegevallen dat de omvang van de houtkap veel meer is. Dus we lijden ook veel verlies als staat.” Bij de SBB zijn afgelopen tijden wegens fraude zeker drie personen op staande voet ontslagen, vijf medewerkers zijn geschorst, twee zijn gedegradeerd in functie en twee zijn op non-actief gesteld. Tegen deze twee loopt er een onderzoek.

Op de persconferentie haalde Ravenberg aan dat er ook smokkel plaatsvindt bij de leverantie van de lange bruinhartpalen. Ook daar is er ingegrepen. “De SBB is er voor een duurzaam bosbeleid. Het voortbestaan van onze bossen moet gegarandeerd zijn voor onze toekomst. Wij proberen dat te doen middels het uitoefenen van controle. Er zijn wel meer eerlijke mensen dan oneerlijke. Daardoor kunnen we ons werk met een tevredenheidsgevoel doen”, aldus Ravenberg.

| sun.sr | Door: Redactie