• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MEHILAL: ‘STROOM BLOCKCHAIN MINING AFGEREKEND TEGEN COMMERCIEEL TARIEF’

| dagblad de west | Door: Redactie

“Als ondernemer heb ik in de afgelopen 30 jaar een aantal bedrijven opgezet, waaronder Qualogy NL en Qualogy Caribbean. Daarnaast heb ik ook bedrijven in andere sectoren zoals de horeca, hospitality en de laatste twee jaar in blockchain. Een blockchain onderneming vereist een stevige investering in hardware, alsook het beschikbaar hebben van elektra voor het draaiend houden van de machines en voor de koeling. De blockchain mining activiteiten staan volledig los van de Qualogy organisaties in Nederland en Suriname”, aldus Paul Mehilal, aandeelhouder Qualogy NL en Qualogy Caribbean.

Volgens Mehilal is recent een smaad- en lastercampagne gestart waarbij de suggestie wordt

gewekt dat er illegaal stroom wordt onttrokken van het Surinaamse stroomnet of dat de stroom tegen niet commerciële tarieven zou zijn gegund. Ook wordt beweerd dat de activiteiten op een zwaarbewapend terrein worden uitgevoerd en dat containers illegaal het land zijn binnengekomen.

“Al deze zaken hadden makkelijk en snel kunnen worden geverifieerd bij mij, als ik was benaderd.

Helaas heeft men de weg van sensatie gekozen en is er kennelijk behoefte bij mensen met politieke aspiraties, zich voor te doen als expert en klokkenluider, om zo een plekje in de spotlights te verkrijgen. Er is niets van waar. Ik kan u geruststellen

dat alle containers volgens het reguliere douanesysteem zijn binnengekomen en de bijbehorende invoerrechten zijn betaald’’, aldus Mehilal.

“De stroom die we afnemen, is volgens de standaard EBS-procedure aangevraagd en wordt ook maandelijks afgerekend tegen het commercieel tarief voor bedrijven in Suriname. Dit is vorige week in de media door de directeur van de EBS bevestigd. Het is aan de ene kant dan ook onbegrijpelijk dat de overige media en de politiek dit feit tot gisteren hebben genegeerd. Aan de andere kant begrijpen we ook wel dat sensatie verkoopt. Tot slot kan ik u meegeven dat de locatie te Paranam strategisch is gekozen in verband met de beschikbare infrastructuur voor de afname van elektra en dat daarvoor een maandelijks huur wordt betaald aan de eigenaar van de locatie, Alcoa.”

Er is volgens Mehilal geen andere beveiliging op de locatie dan de standaardbeveiliging door Alcoa. “Kortom, het betreft hier een particuliere onderneming waarbij met eigen middelen is geïnvesteerd, zonder enig verzoek naar de overheid voor grond, voor een tegemoetkoming in stroomtarieven of voor belastingvoordelen. Niet iedereen denkt hier hetzelfde over, maar dit is naar mijn mening de enige juiste manier.”

| dagblad de west | Door: Redactie