• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Unicef-onderzoek: 36 procent Surinaamse jongeren had afgelopen jaar suïcidale gedachten

| de ware tijd | Door: Redactie

door Valerie Fris

PARAMARIBO — Haast een derde deel van jongeren tussen tien en negentien jaar in Suriname is in de risicogroep voor het ontwikkelen van depressie (28 procent) en angststoornissen (33 procent). Daarbovenop heeft 36 procent van deze jongeren de afgelopen twaalf maanden suïcidale gedachten gehad.

Deze resultaten en meer zijn donderdag gepresenteerd door de Unicef na het afronden van een onderzoek dat is gedaan in alle tien districten, waarbij totaal 95.592 jongeren – 55 procent was van het vrouwelijk geslacht – zijn geïnterviewd over hun mentale gezondheid. Het onderzoek is gedaan in 2023 en het eerste kwartaal van 2024 in samenwerking

met de ministeries van Volksgezondheid en Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ).

“Er moet meer informatie worden verstrekt over mentale gezondheid”

Consultant Jaïr Schalkwijk

‘Lawman datra’

Jaïr Schalkwijk, die als consultant is verbonden aan dit project, zei dat één van de opvallende resultaten van het onderzoek is dat zo’n 78 tot 100 procent van de respondenten geen hulp zoekt voor mentale problemen. Dat komt onder meer door het stigma dat heerst onder de bevolking. Er wordt bijvoorbeeld nog steeds gesproken over ‘lawman datra’ om een psycholoog aan te duiden. “Er moet daarom meer informatie worden verstrekt over mentale gezondheid.”

Schalkwijk staafde dit met een voorbeeld waarbij

de studenten dachten dat de onderzoekers informatie kwamen geven over mentale gezondheid en spontaan hun problemen met de groep onderzoekers deelden. “Maar we moesten ons houden aan onze taak en dat is onderzoek”, benadrukte hij. Behalve Schalkwijk hebben de professoren Tobi Graafsma en Manon Sanches en de arts Tom Hendriks het onderzoeksteam versterkt.

Thema’s

Er is tijdens het onderzoek aandacht besteed aan stressfactoren, psychologisch welzijn, emoties, sociaal leven, veerkracht, peer pressure en informatievoorziening. Middels een aselecte steekproef is kwalitatief onderzoek verricht met diepte-interviews onder de doelgroep. Schalkwijk zei dat de jongeren via scholen zijn benaderd, maar dat daardoor drop-outs en jongeren met een beperking niet hebben kunnen deelnemen aan het onderzoek.

Tijdens de presentatie in Hotel Torarica waren donderdag aanwezig de ministers Amar Ramadhin (Volksgezondheid) en Steven Mac Andrew (AWJ) en programma manager van de Unicef voor Suriname en Guyana, Javier Cordoba. De ministers gaven aan dat er aan de hand van deze resultaten al werkgroepen zijn ingesteld die met een actieplan moeten komen om te werken aan een betere mentale gezondheid.

| de ware tijd | Door: Redactie