• zaterdag 18 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Crisisteam aan president: Directie en RvC EBS moeten weg

| sun.sr | Door: Redactie

Het EBS Crisisteam (ECT), dat ingesteld was door president Chandrikapersad Santokhi, heeft een krachtig rapport uitgebracht over dit energiebedrijf. SUN heeft de hand weten te leggen op dit rapport. Een van de hoofdadviezen die het crisisteam aan de president heeft gegeven is dat de directie en Raad van Commissarissen (RvC) van de EBS per direct weg moet. Verder is onder andere geconstateerd dat de EBS-directie bijna geen medewerking heeft verleend voor het tot stand komen van de Ernst & Young (EY) Volt Report 2022. Ditzelfde ondervond ook het crisisteam. Door EBS werd geen data ter beschikking gesteld aan deze instanties. EY kon

de data niet valideren, omdat de ontvangen data niet zijn gecontroleerd door de externe accountant. Verder is er geen kasstroomoverzicht ontvangen van de EBS van Fiscal Year (FY) 2021, waardoor het ECT haar eigen kasstroom FY21 heeft moeten opstellen. Op bestuurlijk vlak is er al bijkans 3 tot 4 jaar geen algemeen directeur (CEO) en operations directeur (COO). De technisch directeur (CTO) doet de waarneming voor de CEO en COO. De positie van president-commissaris Leo Brunswijk is ook niet duidelijk binnen het bedrijf. Binnen het bedrijf is er geen transparantie aanwezig, terwijl er al enkele jaren geen jaarverslag wordt gepresenteerd.
Het ECT vindt dat de financieel directeur de taken niet aankan en vervangen moet worden. Op operationeel gebied constateert het ECT dat er nadelige contracten zijn afgesloten door de EBS. De capaciteit van de Diesel Powerplant (DPP II) is onderbenut. Er is geen strategisch plan aanwezig, terwijl er ook geen procurement-regeling aanwezig is. Het ECT heeft geconstateerd dat door middel van besparingen en wegwerken van inefficiënties binnen het bedrijf, op jaarbasis er SRD 1,5 miljard minder uitgegeven hoeft te worden. 

EBS Crisisteam 

President Santokhi installeerde op 31 mei 2022 het EBS Crisisteam (ECT). Enkele van de belangrijkste taken van dit team waren het Ernst & Young Volt Report van 20 mei 2022 valideren, de huidige situatie analyseren en een eindrapport uitbrengen en het schrijven van een herstelplan voor de EBS. Het ECT was voor een maand geïnstalleerd. Dit team bestond uit Samuel Mehairjan (voorzitter), Suresh Kanhai (secretaris) en de leden Roel Anijs, Harry Dorinie, Richel Apinsa en Steve Geerlings. Het team heeft 26 organisaties en 86 personen gehoord. Er zijn in totaal 35 meetings georganiseerd, waarvan 31 fysiek en 4 via Zoom. Ook het valideren van het jaarverslag (FY) behoorde tot haar taak. Echter, net als EY, heeft ook het ECT geen data ontvangen van de EBS om het werk te doen. Toch heeft het ECT zijn werk kunnen doen en een presentatie verzorgd voor de regeringsraad op 29 juni 2022. 

Financiële wanorde

Door het ECT is geconstateerd een bewijs van onverklaarbare inconsistentie in de balansen FY21 en januari 2022. Er is geen kasstroomoverzicht ontvangen van de EBS van FY21, maar ECT heeft zijn eigen kasstroom FY21 opgesteld. Er is een surplus van SRD 330 miljoen van de EBS in FY21. SRD 134 miljoen is geregistreerd in FY21; er is een verschil van SRD 196 miljoen. Het EY Volt Report bestond uit 14 sub opdrachten. De uitvoering was erg afhankelijk van data-aanvoering van de EBS. De data werden vaak laat of onvolledig aangeleverd. Vaak zijn er verschillende versies van verschillende data aangeleverd. Dit heeft het werk van EY bemoeilijkt en vertraagd. Desondanks blijven de resultaten van EY valide en een goede basis waarop het ECT heeft voortgeborduurd. 

Het ECT had tijdens haar missie geen beschikking over bank reconciliations voor de laatste 42 maanden en verder. De data (financieel) die door de EBS zijn verstrekt aan EY is onbetrouwbaar en vormt geen basis om verder te gaan. De CFO (Ismanto Adna) heeft de financiële overzichten FY19, FY20, FY21 niet afgerond ter voorbereiding van de controle van de jaarrekening door de externe accountant. Enkele conclusies die het ECT kon trekken, is dat er grote twijfels bestaan over de accuraatheid van de financiële cijfers. Financieel management binnen EBS laat veel te wensen over. Er zijn twijfels over de geschiktheid van de CFO. Er moet een forensische audit worden uitgevoerd. 

Tarieven

Ook over de EBS-tarieven heeft het ECT werk gemaakt. Een juiste tariefbepaling wordt verhinderd door onbetrouwbare data die er aanwezig zijn. Ernst & Young berekende een kostprijs van SRD 1,86/kWh, plausibel lijkt met in acht name van datakwaliteit. Kostenbesparingen zijn zonder meer mogelijk. Ogane gasactiviteiten zijn in wezen bedrijfsvreemd en leiden tot intransparantie in de financiële cijfers. Activiteiten buiten het landelijk net (dorpen binnenland) zijn bedrijfsvreemd en leiden tot financiële druk op het bedrijf. Het ECT concludeert dat de juiste kostprijsbepaling pas mogelijk zal zijn bij juiste financiële data. Doorvoeren van kostprijs verlagende maatregelen kan alvast starten. Ogane afsplitsen van het bedrijf en privatiseren. Binnenlandse elektrificatieprojecten in een aparte nv onderbrengen.

Herstelplan

In het herstelplan opgemaakt door ECT is op financieel gebied het vervangen van de CFO en CTO (Marcel Eyndhoven) als eerste opgenomen. Volgens het ECT vervult de CTO ook de rollen van COO en CEO, terwijl soms ook de CFO overruled wordt door de CTO. “Voer de controle uit van alle uitstaande financiële overzichten en laat de jaarrekeningen 2019 t/m 2021 zo snel mogelijk opmaken.  Verbeter het boekhoudsysteem. Herstructureren van de schuldpositie van EBS (Min Fin)”, zijn enkele zaken die het ECT opsomt.

Verder is van eminent belang betrouwbare data en rapportages. De kostprijs kan verlaagd worden en de EBS veel minder afhankelijk maken van subsidies. De directieposities moeten aangepast en ingevuld worden. Het ERP-systeem moet in orde gemaakt worden. “Verlaag de operationele kosten door heronderhandeling van: brandstofkosten inkoop elektriciteit (SPCS Thermal & Hydro) inkoop gas alle andere belangrijke contracten.

Strategisch plan opstellen”, zijn enkele bevindingen van het ECT. De EBS moet binnen twee jaar winstgevend worden. De samenstelling van de EBS RvC en directie moet aangepast worden. Er moet een Code of Governance komen, terwijl er mechanismen moeten zijn om de corrupties bij de EBS te verwijderen. Er moeten checks en balances in place gebracht worden. 

Voorstellen

Het ECT is ook met voorstellen gekomen naast het herstelplan. Zo is er een profielschets gemaakt voor de directieposten en RvC. Ook is voorgesteld om een Crisis Management Team (CMT) voor 18 maanden in het leven te roepen bij de EBS. Het herstelplan moet door het CMT uitgevoerd worden. Na het CMT komt er een nieuw directieteam. Ook wordt een nieuwe structuur voorgesteld, waarbij 5 nieuwe nv’s worden opgericht.

De Holding NV zal bovenop de andere 4 nv’s staan, te weten de productie nv, de distributie nv, de gas nv en de elektrificatie binnenland nv. Er is ook een tijdslijn gemaakt waarin zaken uitgevoerd moeten worden. Tenslotte is voorgesteld om een energietop te organiseren, waarbij de kostprijs per kWh-bepaald zal worden


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie