• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyana's Ali: 'Wij zullen verdedigen wat van ons is'

| starnieuws | Door: Redactie

Guyana blijft vreedzaam in zijn aanpak om het al lang bestaande grensconflict met buurland Venezuela op te lossen en blijft een beroep doen op de Bolivariaanse Republiek om volledig deel te nemen aan de juridisch bindende schikking voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

En bij de afronding van dat proces, die in de nabije toekomst wordt verwacht, zegt president Irfaan Ali van Guyana dat beide partijen de uitkomst moeten respecteren. "Wij als buur blijven constant en vreedzaam in onze aanpak bij het oplossen van deze zaak en het afhandelen ervan bij het Internationaal Gerechtshof."

"De resolutie van het Hof

verzekert beide partijen van de uiteindelijke bindende en permanente regeling die billijk, rechtvaardig en consistent is met het internationaal recht", zei president Ali zaterdag. Hij sprak zaterdag tijdens een live-update, uitgezonden vanuit State House – de officiële residentie van de president.

Eerder deze week werd Guyana gedwongen te reageren op een aantal verklaringen van de regering van Venezuela en andere hoge functionarissen met betrekking tot de controverse.

President Ali zei dat de verklaringen "in tegenspraak" zijn met de vrede. Hij verzekerde echter dat Guyana zich heeft "ingeschreven en onderworpen" aan het proces dat door het Internationaal Gerechtshof wordt
uitgevoerd.

"We moedigen Venezuela ook aan om volledig deel te nemen aan dit proces in het Internationaal Gerechtshof en ervoor te zorgen dat zij de uitkomst respecteren", drong de president aan.

"De regering van Guyana zal de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land krachtig blijven verdedigen. Het streeft ernaar om het uitgangspunt van respect voor de rechtsstaat te blijven."

Hij legde uit: "Ik wil alle Guyanezen verzekeren dat we consequent zullen verdedigen wat van ons is, namelijk Essequibo. Op een krachtige manier, in het kader van het internationaal recht en de vrede, en daarin zijn wij als natie samen. Vergis je niet. Guyana is hierin samen. Wij als volk en als land zijn ons bewust van onze grenzen en we respecteren onze buren en we blijven het leven en bestaan in een vredeszone bevorderen en we verwerpen volledig de poging van Venezuela om de vrede binnen deze natie en deze zone te verstoren."

De Venezolaanse regering heeft dinsdag een verklaring afgegeven waarin zij de voortdurende olieveiling van Guyana afwijst, waardoor nieuwe bedrijven olie voor de kust van Guyana kunnen zoeken en mogelijk kunnen produceren.

Venezuela beweert dat het eigenaar is van de regio Essequibo in Guyana, en van een deel van de exclusieve economische zone van het land, dat gebieden omvat waar olie wordt geëxploreerd, maar die grenszaak ligt momenteel bij het Internationaal Gerechtshof. In die verklaring verwierp Venezuela de voortdurende olieveiling van Guyana in het offshore gebied.

| starnieuws | Door: Redactie