• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

INTERNATIONALE DRUGSKARTEL MET CELLEN IN SURINAME OPGEROLD

| united news | Door: Redactie

Foto: Aanhouding Gregory Fraser

De Europese politiedienst (Europol) is erin geslaagd om een ‘superkartel’ op te rollen dat een derde van de cocaïnehandel in Europa controleerde. Met ondersteuning van politiediensten uit zes landen zijn verschillende kopstukken van de grote criminele organisatie opgerold. Enkele exponenten van het kartel hielden zich ook schuil in Suriname, maar zijn intussen aangehouden en uitgeleverd.

Het betreft onder andere de gebroeders Mao en Mario R, vertrouwelingen van de notoire Europese drugsbaas Ridouan Taghi die in 2019 zijn uitgeleverd in Nederland. Ook De Surinaamse Nederlander Gregory Fraser die op Curaçao is aangehouden en geregeld in Suriname opdook is aangehouden.

De bekende drugscrimineel Piet Wortel die in Suriname vele jaren ‘asiel’ genoot na te zijn gevlucht uit Nederland zit opgesloten. “We sturen een duidelijke boodschap dat Europa geen veilige haven is voor drugsbaronnen”, meld Europol in een verklaring.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) werkte samen met opsporingsdiensten uit onder meer Spanje, Frankrijk, België, de Verenigde Staten (VS) en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

De 40-jarige Nederlandse Bosniër Edin G die al decennia actief is in de drugswereld staat aan het hoofd van de Tito- en Dino-bende. De Amerikaanse opsporingsdienst Drug Enforcement Administration (DEA) beschouwt G. als één van de vijftig grootste drugshandelaren ter wereld. Hij maakte onderdeel uit van een Europees superkartel dat vanuit Dubai opereerde, en zou hebben samengewerkt met onder andere Ridouan Taghi en kopstukken uit de Italiaanse en Ierse onderwereld.

wordt door het Nederlands OM verdacht van een leidende rol bij de invoer van onder andere 1.800 kilo cocaïne via de haven van Hamburg in 2020, mogelijke organisatie en betaling voor de invoer van ongeveer 750 kilo cocaïne via Zuid-Afrika naar Rotterdam en het binnenhalen van 8.000 kilo grondstof voor amfetamine via de Antwerpse haven.

De 37-jarige Nederlandse Marokkaan Zouhair B wordt in Rotterdam vervolgd voor de invoer van duizenden kilo’s cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van veel geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens. De naam van B. dook onder andere op in een drugsonderzoek waarbij in de Rotterdamse haven 1.329 kilo cocaïne werd onderschept met een straatwaarde van 99 miljoen euro, verstopt tussen een lading Braziliaanse koffiebonen. B. wordt sinds april 2022 gezocht door Interpol.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie