OPEC+ VERLIEST TERREIN, BRAZILIË EN GUYANA GAAN VOLUIT. WAT BETEKENT DIT VOOR DE OLIEPRIJZEN?
| united news | Door: Redactie
Een Olietanker op volle zee | Auteur: Phil Rosen | Bron: Business Insider | Foto: Getty Images
Het wereldwijde marktaandeel van olielandenclub OPEC en diens bondgenoten is dit jaar gedaald tot 51 procent, aldus het Internationaal Energieagentschap (IEA).
De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en haar bondgenoten hebben in 2023 marktaandeel verloren op de mondiale oliemarkt. Dit komt grotendeels door sterk gestegen olieproductie in de VS, maar ook Brazilië en Guyana hebben een topjaar wat betreft de productie van ruwe olie.
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) schreef afgelopen donderdag dat de zogenoemde OPEC+ landen hun gezamenlijke marktaandeel op de mondiale oliemarkt hebben zien krimpen tot 51 procent, het laagste aandeel sinds 2016.
De daling van het marktaandeel van OPEC+ is mede het gevolg van een sterke stijging van de olieproductie van Brazilië. Dat land heeft zijn productie dit jaar met 400.000 vaten per dag heeft opgevoerd tot 3,6 miljoen vaten per dag.
Dit blijkt uit gegevens van energieconsultant Kpler die zijn gedeeld met Business Insider en hieronder in de figuur worden weergegeven.
Brazilië: productie ruwe olie en export in duizend vaten per dag. Foto: Kpler.
Olie-analist Matt Smith van Kpler zegt dat de productie van Brazilië ongeveer
“We verwachten dat de productie in 2024 zal toenemen met een vergelijkbaar volume als dit jaar. Gezien het feit dat de raffinage-activiteit vrij stabiel is, zal een hogere productie zich vertalen in een hogere export van ruwe olie,” meldt hij aan Business Insider.
Ondertussen bedraagt de productie van Guyana dit jaar gemiddeld 385.000 vaten per dag, ongeveer 100.000 vaten meer dan vorig jaar, aldus Smith.
En de productie ligt op koers om in december gemiddeld 600.000 vaten per dag te kunnen opleveren, nadat eerder dit jaar een nieuwe FPSO in werking trad voor ruwe olie vanuit de Payara offshore olie-ontwikkeling, geeft de analist van Kpler aan.
En met meer FPSO’ S in de toekomst ziet Smith de Guyanese productie de komende jaren oplopen tot meer dan 1 miljoen vaten per dag.
Guyana wordt steeds belangrijker als producent van ruwe olie. Foto: Kpler.
Dit alles vormt een uitdaging voor de OPEC+, aangezien de olielandenclub productieverlagingen heeft aangekondigd in een poging om de ruwe olieprijzen hoog te houden. Saudi-Arabië en andere landen hebben ingestemd met vrijwillige productieverlagingen, maar dat gat wordt dus buiten de OPEC opgevuld.
De wereldwijde prijzen voor ruwe olie zijn sinds eind september fors gedaald.
GEO-ECONOMIE
| united news | Door: Redactie