• woensdag 21 February 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Surinaamse rijst niet veilig om te eten

| snc.com | Door: Redactie

KEYNEWS | De Surinaamse rijst is niet veilig om te eten, daarom zal rijst bij het komend oogstseizoen niet geëxporteerd kunnen worden. “Dit komt door LVV, omdat het ministerie alleen ezels in dienst heeft en geen deskundigen”, zegt voorzitter Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie.

Hij geeft aan dat er dit seizoen te weinig irrigatiewater water beschikbaar is op de rijstarealen. Hierdoor is de rijstaanplant niet gezond. “De boeren waren dan genoodzaakt om de rijstaanplant te bespuiten met chemicaliën, om de aanplant gezond te houden.” Oemraw meent dat het ministerie hiervan wel op de hoogte was, maar er is geen

moeite gedaan om de boeren te voorzien van informatie. “Ik denk dat de mensen van LVV zelfs niet weten hoe er omgegaan moet worden met bepaalde chemicaliën.”
Sewdien grijpt in: Technisch team OW MCP vervangen en aangifte bij de politie gedaan
Lees ook: Sewdien grijpt in: Technisch team OW MCP vervangen en aangifte bij de politie gedaan

Oemraw zegt verder dat als er inderdaad geen rijst geëxporteerd kan worden, de rijstsector dan helemaal kapot zal gaan. “De boeren hebben het nu al heel moeilijk, dus met een stopzetting van de export zullen de boeren het

niet meer overleven.” Hij haalt verder aan dat er ook geen goed zaaizaad beschikbaar is, waardoor de kwaliteit van de rijst afneemt. Volgens hem speelt het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON) geen belangrijke rol in de rijstsector. “We zitten al jaren met dezelfde rijstrassen en het ADRON doet maar niets.”

Oemraw zegt verder dat de directeur van ADRON niet bevoegd is om het bedrijf te leiden, maar hij wordt toch behouden wegens nepotisme. Er is al jaren geen nieuwe veredelaar aangetrokken en nieuwe rassen ontwikkeld. Enkele jaren terug was India bereid Suriname te helpen met het creëren van nieuwe niet meer overleven.” Hij haalt verder aan dat er ook geen goed zaaizaad beschikbaar is, waardoor de kwaliteit van de rijst afneemt. Volgens hem speelt het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON) geen belangrijke rol in de rijstsector. “We zitten al jaren met dezelfde rijstrassen en het ADRON doet maar niets.”

Oemraw zegt verder dat de directeur van ADRON niet bevoegd is om het bedrijf te leiden, maar hij wordt toch behouden wegens nepotisme. Er is al jaren geen nieuwe veredelaar aangetrokken en nieuwe rassen ontwikkeld. Enkele jaren terug was India bereid Suriname te helpen met het creëren van nieuwerassen, maar wegens nalatigheid is er niets van geworden. Er is al eerder verzocht aan de leiding van LVV om een veredelaar aan te trekken, maar het verzoek wordt steeds genegeerd. Hij meent dat een aantal boeren zelfs rijstplantjes van Guyana haalt om hier te planten, omdat de Surinaamse rijstplantjes bijna niet meer kwalitatief zijn.

 

rassen, maar wegens nalatigheid is er niets van geworden. Er is al eerder verzocht aan de leiding van LVV om een veredelaar aan te trekken, maar het verzoek wordt steeds genegeerd. Hij meent dat een aantal boeren zelfs rijstplantjes van Guyana haalt om hier te planten, omdat de Surinaamse rijstplantjes bijna niet meer kwalitatief zijn.

 

| snc.com | Door: Redactie