• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

The diaspora-elephant in the room

| starnieuws | Door: Redactie

In het nieuws las ik recent dat er een nationale discussie gevoerd moet worden over het stemrecht van Surinamers in diaspora, om medezeggenschap te hebben over de leiders van het land Suriname. De parlementariër die dit te berde bracht, somde de wettelijke implicaties op die zoiets met zich meebrengt, maar het belangwekkendst waren zijn woorden: "Suriname moet zijn diaspora dankbaar

zijn voor het klaarstaan in tijden van crisis."

In de minstens 15 jaar dat 'Surinamers in diaspora' als factor wordt genoemd, zijn dit historische woorden. En tegelijkertijd misschien ook de kern van de haat-liefde verhouding tussen de Surinamers in Suriname en de Surinamers in diaspora.

Al decennia is het publieksgeheim dat er bij grote delen in Suriname het idee bestaat dat Surinamers in diaspora gekozen hebben voor een luxe leven, hun achterlatend in ellende. Maar niets is minder waar. Een klein inkijkje in de opofferingen van vele Surinamers in diaspora: het grootste deel van het jaar in het donker uit huis en

in het donker weer naar huis, met regen, windkrachten en vriestemperaturen. Van dat verdiend geld moet er verplicht worden uitgegeven, vanwege het feit dat je in het buitenland woont. In geval van Nederland: verplichte gemeentelijke belastingen afdragen aan de gemeente waar je woont, rijksbelastingen afdragen aan het Rijk, afvalstoffenheffingen, rioolheffingen, verplichte ziektekostenverzekering waar de basisbedragen beginnen bij plus 100 euro per maand en voor wie een auto heeft, de verplichte wegenbelasting en parkeerkosten. Voor huiseigenaren en ondernemers komen er nog veel meer verplichte uitgaven bijkijken. Wie zich als ondernemer inschrijft bij de Nederlandse Kamer van Koophandel, heeft geen keus: de gegevens worden automatisch doorgezonden naar de belastingdienst waardoor je al binnen een paar dagen na je inschrijving als ondernemer, vanzelfsprekend getrakteerd wordt op de befaamde blauwe enveloppen: de belastingdienst herinnert je aan je afdrachten als ondernemer en de termijnen die je daarvoor in acht moet nemen. En owee je deze naast je neerlegt. 

Ik ga er van uit dat diverse Surinamers in verschillende landen, te maken hebben met verplichtingen van dat betreffende land. Het grootste deel van de verplichte uitgaven die je hebt in het buitenland, heb je niet in Suriname. Wie dus nog geld overhoudt voor het posten van een doos met inhoud of geld overmaken, heeft die keuze gemaakt omdat hij of zij zichzelf dat ontzegt, om anderen te kunnen helpen.

De liefde van Surinamers in diaspora, is ongekend groot voor Suriname. Dat wordt duidelijk in de daden die er al jaren plaatsvinden. Daden in relatie tot families en vrienden maar ook daden op grotere schaal in de sociaal-maatschappelijke sfeer. De diaspora staat klaar om te helpen. Gegeven de geschetste verplichtingen waar wonen in het buitenland mee gepaard gaat, is helpen niet vanzelfsprekend. Het is een intentionele keus. Het zijn waarden. En dat verdient waardering.

Een nationale discussie die er gevoerd moet worden over stemrecht aan Surinamers in diaspora, is begrijpelijk. Het heeft wettelijke implicaties. Maar belangrijker is misschien een nationaal onderzoek dat er gedaan moet worden naar de wederzijdse sentimenten. Hoewel twee landen 1 gevoel een feit is, is het nog de vraag of Surinamers aan beide zijden van de oceaan hetzelfde denken over kernwaarden zoals barmhartigheid en voorspoed.

Het nationaal onderzoek cq. de nationale discussie zou zich dan bijvoorbeeld kunnen richten op: vinden we Surinamers in diaspora alleen belangrijk voor hulp aan ons in tijden van crisis en hun opofferingen maken ons niet uit, zolang ze maar helpen. Of vinden we dat de woorden in het volkslied "Hij verheff'ons heerlijk land, Aan zijn grond zijn wij verpand," ook toebehoren aan Surinamers in diaspora? Wanneer deze diaspora-elephant in the room is besproken en deze vragen ook in de rechtszaal van het geweten zijn beantwoord, is elke wetswijziging ontdaan van taboe, ontdaan van hebi en voorzien van universele positieve energie om niet alleen in woorden, maar ook in daden te excelleren. Ongeacht welke leider Suriname gaat leiden naar -daadwerkelijke- welzijn en -breed verdeelde- welvaart. Sommige gesprekken zijn moeilijk en ongemakkelijk, maar die moeten gevoerd worden. Want zonder schuring geen glans.Roshnie PhoelsinghCommunicatie & Management Nederland & Suriname

| starnieuws | Door: Redactie