• zaterdag 18 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DARREN WOODS, CEO EXXON | OLIETIJDPERK VOORLOPIG NIET VOORBIJ

| united news | Door: Redactie

Foto: Darren Woods, CEO ExxonMobil. | Bron: Het Financieele Dagblad.

ExxonMobil betaalt $59,5 miljard voor het schalieoliebedrijf Pioneer Natural Resources. Ceo Darren Woods (57) blijft onverminderd geloven dat er nog genoeg geld zit in het boren naar olie.

Darren Woods staat sinds 2017 aan het hoofd van de Exxon Mobil, het oliebedrijf dat dagelijks het equivalent van 3,7 miljoen vaten olie uit de grond haalt. Hij volgde, naar eigen zeggen met tegenzin, Rex Tillerson op, die na tien jaar ceo-schap minister van buitenlandse zaken werd onder de Amerikaanse president Donald Trump. ‘Rex bood me de baan helemaal niet aan. Hij zei tegen

me: dit is je nieuwe baan’, vertelde hij in 2019 aan studenten. ‘Ik zei tegen hem: ik wil die baan eigenlijk helemaal niet. Daarop zei Rex: dat is één van de redenen dat jij ‘m krijgt.

Dat hij de kroonprins van Exxon was, werd in 2016 al duidelijk, met de benoeming van de in Wichita geboren Woods tot bestuursvoorzitter.  De benoeming tot ceo volgde op een vijfentwintig jaar lange carrière binnen het olieconcern, waarvoor Woods iedere paar jaar naar een ander land moest verhuizen. Dat was de olieman wel gewend, want in zijn jeugd reisde hij met het gezin waarin hij

opgroeide, ook de hele wereld over: zijn vader werkte voor het Amerikaanse leger. Zo bracht Woods zijn jonge jaren door in onder meer Zuid-Korea en de Filipijnen.

Na een middelbareschooltijd op Hawaii en in het Texaanse Dallas, gaat hij elektrotechniek studeren aan de Texas A&M University, naar eigen zeggen vooral omdat zijn vriendin en latere vrouw Kathryn daar ook heenging. Na een kort dienstverband als ingenieur bij een luchtvaartbedrijf en een MBA-studie gaat Woods in 1992 aan de slag bij Exxon, waar hij vooral voor de raffinaderijen werkt, wat in de oliewereld bekendstaat als de downstream.

Rampjaar 2020

Onder Woods stond het aandeel Exxon vijf jaar lang onder de koers die op de borden stond toen Tillerson aftrad. Ging het van 2017 tot eind 2019 al niet fantastisch met het bedrijf, in 2020 stortte de vraag naar olie volledig in met het uitbreken van de coronapandemie. Het bedrijf verdween in 2020 zelfs uit de Dow Jones Index, waar het sinds 1928 onafgebroken deel van had uitgemaakt. In dat rampjaar boekte ExxonMobil een verlies van liefst $22 miljard, de eerste keer dat het bedrijf in de min eindigde sinds de fusie tussen Exxon en Mobil in 1999.

‘Als wij stoppen met de productie van olie en gas, dan verandert de wereldwijde vraag niet. Dan gaat iemand anders het oppompen’

Andere oliemaatschappijen – vooral de Europese giganten Shell, TotalEnergies en BP – kozen er tijdens de coronapandemie voor de investeringen in olie stevig terug te schroeven. Woods investeerde met Exxon stoïcijns door, in de verwachting dat de vraag weer zou herstellen. Daarbij geloofde hij dat oliemaatschappijen lang niet genoeg nieuwe oliebronnen aanspraken om uitgeputte bronnen te vervangen. ‘Als wij stoppen met de productie van olie en gas, dan verandert de wereldwijde vraag niet. Dan gaat iemand anders het oppompen. En als ik minder LNG produceer, dan gaat de wereld meer kolen stoken’, zei Woods eerder dit jaar tegen CEO Nicolai Tangen van het Noorse staatsinvesteringsfonds.

De grote investeringen, slechte prestaties en koersdalingen leverden Woods aardig wat kritiek op van beleggers. Het concern kreeg met Engine No. 1 in 2021 zelfs een activist aan boord die ervoor pleitte dat het concern wat meer zou doen om de afhankelijkheid van olie te verminderen. Ondanks een miniem belang in het olieconcern kreeg de activist genoeg steun van grote aandeelhouders, zoals Blackrock en Vanguard. Daardoor kon het drie niet-uitvoerend bestuurders in de board van de oliegigant benoemen.

Woods kreeg gelijk

Toch lijkt Woods ondertussen gelijk te hebben gekregen, geholpen door problemen in het olieaanbod als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. In april vorig jaar stond het Exxon-aandeel voor het eerst sinds Woods’ aantreden in de plus, ondertussen staat het aandeel een kwart hoger. Over 2022 boekte Exxon een nettowinst van $56 miljard. En de concurrenten die de afgelopen jaren zoveel investeerden in hernieuwbare bronnen zwalken nu: BP is bezig met het terugschroeven van zijn investeringen in duurzame energiebronnen, terwijl ook Shell afgelopen zomer met een koerswijziging kwam, waarbij het ook het verkopen van zijn activiteiten op het gebied van windenergie en opslag overweegt.

In een interview met de uitgave McKinsey Quarterly, van de gelijknamige consultancy, legde Woods uit dat hij niet gelooft dat zijn bedrijf iets te zoeken had in de wereld van wind en zonnestroom, maar dat er bijvoorbeeld wel wat te halen valt met waterstof en CO2-opslag. ‘We verankeren waar we goed in zijn. We zijn een bedrijf dat zijn succes heeft gehaald uit het omzetten van moleculen.’ Daarom ging Exxon niet mee met bijvoorbeeld BP, dat volop geld stak in projecten rond groene stroom. ‘Wat hebben wij in te brengen als we ons op dat terrein begeven, behalve ons chequeboekje?’, stelde Woods in gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times

ENERGY

 

 

| united news | Door: Redactie