• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyana en Venezuela spelen met vuur

| dagblad suriname | Door: Redactie

Het conflict over de betwiste Essequibo-regio heeft geleid tot een gevaarlijke escalatie van spanningen tussen Guyana en Venezuela. Venezuela heeft duizenden militairen aan de grens gestationeerd, terwijl Guyana, met een leger van slechts 5.000 man, geen partij is voor de 150.000 manschappen van Venezuela.

Op zoek naar versterking, wendt Guyana zich tot de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, mede vanwege de Amerikaanse belangen in de ExxonMobil-olieprojecten in Guyana. Onlangs heeft Guyana een Brits oorlogsfregat toegelaten in haar wateren onder het mom van smokkelbestrijding. Dit heeft Venezuela ertoe aangezet om ook zijn militaire stappen te intensiveren.

Op 9 mei stelde Guyana twee

Amerikaanse F/A-18 Super Hornet gevechtsvliegtuigen in staat om haar luchtruim te gebruiken voor gezamenlijke militaire oefeningen.

Venezuela, dat onder sancties staat van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vanwege hun pogingen om invloed uit te oefenen op het democratisch proces in het land.

Venezuela heeft officieel zijn landkaart aangepast en de Essequibo-regio als eigen territorium te claimen, middels het toevoegen van een nieuwe provincie.

De retoriek tussen de twee landen wordt steeds provocerender, terwijl omliggende landen proberen in te grijpen om de escalatie te bedwingen.

Velen geloven dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro het geschil gebruikt om het nationalisme in eigen land aan

te wakkeren in aanloop naar de verkiezingen in juli. Er wordt ook aangenomen dat indien Maduro militair zou proberen de regio te annexeren, dit zou leiden tot een reactie van landen met belangen in Guyana, zoals de VS en het VK.

Venezuela heeft ondertussen gevechtsgereedheid oefeningen uitgevoerd tussen haar leger en luchtmacht, wat aantoont dat het land snel in staat van paraatheid kan worden gebracht, zoals eerder is gebleken uit conflicten met Colombia. Hoewel niemand een gewapend conflict wil, bereiden beide partijen zich voor op het ergste.

Ironisch genoeg moet Guyana nu omgaan met de mogelijkheid van annexatie door Venezuela, terwijl het stilzwijgend blijft over het feit dat het sinds de jaren ’60 Surinaams grondgebied met geweld heeft bezet. Tot op heden zijn Guyanese troepen nog steeds aanwezig op Surinaams grondgebied.

| dagblad suriname | Door: Redactie