• dinsdag 05 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Veelzijdige musicus Walther Muringen overleden

| starnieuws | Door: Redactie

Walther Muringen (1957-2023)

Muzikant en componist Walther Muringen is onverwachts overleden. Hij is 66 jaar geworden. Walther komt uit een muzikale familie en was een van de zonen van musicus, kapelmeester en arrangeur Eddy Muringen.

Aanvankelijk componeerde en speelde hij voor toneelstukken die Thea Doelwijt had geschreven. Die stukken werden op gegeven moment opgevoerd in het Doe-theater. Walther was gedurende bijna

40 jaar de muzikale directeur van het Doe Theater. De initiatiefnemers Henk Tjon (regisseur) en Thea Doelwijt (schrijfster) haalden Walter in een vroeg stadium bij om het muzikale gedeelte voor zijn rekening te nemen. Het Doe Theater was een maatschappij kritische theatergroep in de jaren 70.

Creatief en ondernemend als hij was, richtte Walther Chiraz Discotheek op. Het bleef tot de jaren 80 een van de populairste discotheken in het land. De discotheek was gevestigd op de eerste etage van Hotel Krasnapolsky. De politieke turbulentie van de jaren tachtig maakte dat Chiraz werd gesloten. En een groot deel van de leden
van het Doe Theater vertrok naar Nederland, zo ook Walther.Walther heeft gespeeld in onder andere The Falling Stones en Fra Fra Sound. Bij zijn terugkeer naar Suriname, opende hij in 2002 het restaurant Joke's Crab House, waar musici en liefhebbers toegang hadden jamsessies. Walther bleef actief. In 2016 schreef hij de muziek voor het theaterstuk Ode aan het Doe Theater.

| starnieuws | Door: Redactie