• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname hoopt half december schuldendeal met China te sluiten - de schuld (NDP) bedraagt 540 miljoen dollar

| starnieuws | Door: Redactie

Suriname hoopt medio december een deal te sluiten met China over het herschikken van de rentebetalingen op zijn schulden na 2024. Dat heeft minister Albert Ramdien van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, woensdag verteld aan Reuters. De deal met China moet het sluitstuk zijn van een poging om de internationale schulden van Suriname te herstructureren.

Het land wil ervoor zorgen dat de rentebetalingen in de toekomst niet explosief stijgen, nadat Suriname na Zambia het tweede land werd dat in de nasleep van de Covid-pandemie in 2020, zijn staatsschuld niet kon afbetalen.

Suriname en China hebben bilaterale

schuldonderhandelingen gevoerd over het voortzetten van de huidige overeenkomst tot eind volgend jaar, voor zover zij dat kunnen en zijn dicht bij een overeenkomst, zei Ramdin in een interview in Beijing. Hij voegde eraan toe dat het belangrijk was dat de voorwaarden in lijn waren met de overeenkomst die Suriname met andere crediteuren was overeengekomen.

"Op technisch niveau heeft de Chinese kant het 'maximum' bereikt, gebaseerd op wat de regels en procedures van de EXIM-bank toestaan, en daarom ben ik hier: om hen ervan te overtuigen dat het tijd is om dit naar een hoger niveau te tillen en
kijk wat er gedaan kan worden", zei Ramdin.

"Ik denk dat voor alles daarbuiten een beleidsbeslissing op een hoger niveau nodig is. Iemand moet het verlies dragen", voegde hij eraan toe, maar zei niet wiens beslissing dat aan de Chinese kant was.

Suriname is volgens het bureau Staatsschuld ongeveer 540 miljoen dollar aan Chinese crediteuren schuldig, waarvan bijna 130 miljoen dollar achterstallig is. De voorwaarden van de leningen omvatten geen concessies, zei Ramdin, wat betekent dat China geen beslag kan leggen op zijn activa als het land blijft worstelen met terugbetalingen.

"Er zijn nog twee kwesties over. Het ene is de looptijd van de lening omdat we meer tijd nodig hebben, zodat het past binnen het schuldhoudbaarheidskader van het Internationale Monetaire Fonds… en het andere is het streven naar een vermindering van de rente."

Suriname heeft wanhopig behoefte aan schuldverlichting van crediteuren waaronder het IMF, de Club van Parijs, India en China, die het moeilijk kan terugbetalen, omdat de grondstoffenexport een klap heeft gekregen doordat de prijzen wereldwijd zijn gedaald en de reserves zijn opgedroogd, doordat de kosten van de geïmporteerde basisproducten omhoog schoten tijdens de pandemie.

"Met China streven we naar een soortgelijke deal als we bijvoorbeeld met India hebben gekregen", legt Ramdin uit.

In juni stemde Suriname ermee in om de ongeveer 39 miljoen dollar die het aan India schuldig is, binnen 15,5 of 20,5 jaar terug te betalen, afhankelijk van het type lening, met een maximale jaarlijkse vaste rente van 1,20%.

Suriname moet een deal sluiten met China, de grootste van zijn bilaterale crediteuren, om het land te helpen zijn internationale kredietwaardigheid te verbeteren, zodat het nieuwe buitenlandse fondsen kan aantrekken voor zijn olie- en gasindustrieën, zegt Ramdin, eraan toevoegend dat hij 'goede kansen zag' voor Chinese bedrijven in deze sectoren zodra beleidsmakers de economie hebben gesteund.

"Ik hoop dat we dat begrip de komende dagen vertaald zullen zien in acceptatie: of dat nu een korting op de rente of de looptijd zal zijn... en ik kan teruggaan met een voorstel van hun kant", stelt Ramdin eraan toevoegend dat hij donderdag een ontmoeting zou hebben met EXIM-functionarissen.

Ramdin verwacht dat EXIM-functionarissen Suriname zullen bezoeken om de deal voor het einde van het jaar af te ronden.

Suriname zei maandag dat het een overeenkomst heeft bereikt met zijn particuliere schuldeisers om voor 675 miljoen dollar aan dollarobligaties te ruilen voor nieuwe obligaties, waarbij eigenaren van meer dan 92% van de obligaties zich hebben aangemeld.

| starnieuws | Door: Redactie