• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Suriname heeft grote behoefte aan acupuncturisten’

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO — Naast de traditionele westerse geneeswijze heeft Suriname grote behoefte aan niet-westerse behandelmethoden, zoals de traditionele en oosterse geneeskunde. Waar de traditionele en culturele geneeswijze van de etnische bevolkingsgroepen al zijn ingeburgerd, constateert psycholoog en acupuncturist Ruben Kanhai gebrek aan beoefenaars van deze complementaire en oosterse geneeswijze.

Kanhai, die in Nederland woont en er een instituut heeft om mensen op te leiden in de oosterse geneeswijze, kwam enkele weken geleden voor een rouwverplichting. Hij heeft de gelegenheid gebruikt om opnieuw de mogelijkheid te bekijken ook in Suriname een geaccrediteerd opleidingsinstituut te beginnen.

“De gemiddelde arts grijpt te

snel naar een chemische oplossing”

In 2019 had hij een onderhoud met toenmalig minister Antoine Elias van Volksgezondheid voor het opzetten van een academie voor acupunctuur in Suriname, die opleidingen op hbo-niveau zou verzorgen. De bewindsman toonde zich groot voorstander van het initiatief. Echter, na de regeringswisseling in 2020 is deze zaak niet verder opgepakt.

Veel belangstelling

Al gauw nadat hij enkele weken geleden in Paramaribo arriveerde en dat bekend werd, werd hij overstelpt met verzoeken van vroegere patiënten of hun familieleden of hij ze kon behandelen voor kwalen waar ze al lang mee kampen. “Als ik binnen twee tot drie dagen meer

dan tweehonderd verzoeken krijg om mensen te behandelen, lijkt het me dat er grote behoefte is voor deze vorm van medische dienstverlening”, zegt hij in gesprek met de Ware Tijd.

Kanhai legt uit dat met acupunctuur ruim vierhonderd ziekten en kwalen kunnen worden behandeld. Meer toepassing van acupunctuur in Suriname zal volgens hem leiden tot minder gebruik van chemische medicijnen, wat ook tot daling van uitgaven aan import van medicijnen zal leiden. “Het geld dat het land daarmee bespaart kan voor andere dringende zaken worden gebruikt”, zegt de acupuncturist.

Volgens hem is er naast de westerse geneeskunde zeker plek voor alternatieve mogelijkheden, zoals complementaire geneeskunde. Uit gesprekken concludeert hij dat artsen te snel naar hun receptenboek grijpen om medicijnen voor te schrijven. “Patiënten naar de apotheek sturen is geen oplossing. De gemiddelde arts grijpt te snel naar een chemische oplossing”, stelt hij.

Ook komt het regelmatig voor dat artsen verkeerde medicatie voorschrijven, wat meestal pas aan het licht komt als de situatie van de patiënt is verergerd. Deze situaties kunnen volgens hem worden voorkomen.

Opleiding

Gelet op de omvang van de Surinaamse bevolking en de meest gemelde gezondheidsklachten, zegt Kanhai dat er ongeveer vijftig tot tachtig acupuncturisten landelijk nodig zijn. Voor de opleiding die hij in gedachten heeft, mikt hij op veertig tot vijftig studenten. Met minder aanmeldingen zouden de kosten te hoog worden, omdat de docenten uit Nederland zullen komen en steeds gedurende enkele weken in Paramaribo zullen verblijven. De opleiding zal minstens één jaar duren en bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel.

Begin dit jaar finaliseerde Kanhai een handboek van negenhonderd pagina’s voor acupuncturisten. Hij heeft er ruim vier jaar aan gewerkt. Een paar uren nadat hij op 21 januari het laatste hoofdstuk had geschreven en zijn echtgenote hem met deze mijlpaal had gefeliciteerd kwam ze te overlijden. “Daarom heb ik dat boek aan haar opgedragen”, aldus Kanhai.

| de ware tijd | Door: Redactie