• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“GUYANA: NIEUWE SPELER MET GROTE AMBITIES IN DIEPWATERWINNING”

| united news | Door: Redactie

Bron: OilNow.gy

Een enorme infrastructuuruitbreiding en bouwhausse in het enige Engelssprekende land van Zuid-Amerika zijn de meest zichtbare tekenen van de nieuwverworven rijkdom van het land, die wordt geleverd door enorme olievelden die offshore worden ontwikkeld.

En het nieuwste World Economic Outlook-rapport, gepubliceerd door het Internationaal Monetair Fonds, voorspelt dat de economie in 2023 met 38,4% zal groeien, waardoor het dit jaar het snelst groeiende land is en andere landen aanzienlijk vooruitstreeft.

Sinds 2015 heeft de Amerikaanse oliegigant ExxonMobil meer dan 11 miljard vaten olie-equivalente hulpbronnen gevonden in het productieve Stabroek Blok voor de kust van Guyana, goed voor 18% van de ontdekte

hulpbronnen en 32% van de ontdekte olie wereldwijd.

Drie projecten zijn al in productie met een productie die naar verwachting de 600.000 barrels per dag zal overschrijden.

Volgens Rystad Energy, gevestigd in Noorwegen, zal Guyana naar verwachting tegen 2035 ongeveer 1,7 miljoen vaten olie per dag produceren – zonder rekening te houden met nog niet ontdekte volumes – waardoor het land de vierde plaats op de lijst van de grootste wereldwijde offshore olieproducenten inneemt, en de VS, Mexico en Noorwegen voorbijstreeft.

De overheidsinkomsten uit binnenlandse productie zullen in 2030 oplopen tot $7,5 miljard per jaar, zegt Rystad Energy, en wijst erop dat “lage

break-evens en een emissie-intensiteit onder het gemiddelde in het Stabroek [Blok] Guyana de komende jaren van een relatief kleine producent naar een wereldwijde leider zullen stuwen, waardoor de positie als een concurrerende en beleidsvriendelijke speler voor offshore productie wordt versterkt.”

Het bedrijf voor energieconsultancy en business intelligence zegt dat de kostprijs van levering een belangrijke factor is bij het bepalen van de wenselijkheid van activa en de vergelijking met andere bronnen en regio’s. Guyana’ s concurrerende break-evenkosten, die gemiddeld $28 per barrel over alle projecten bedragen en minder dan $20 voor producerende projecten, helpen het land te transformeren tot een wereldwijde zwaargewicht in offshore productie.

“Guyana’ s offshore olievelden behoren tot de meest concurrerende leveringsbronnen buiten het Midden-Oosten en het offshore Noorwegen en zijn goedkoper dan de Amerikaanse onshore zwaargewicht het Permian, Rusland en vele andere bronnen”, zegt Rystad Energy.

Bovendien is de emissie-intensiteit van offshore-activiteiten in Guyana lager dan het wereldwijde gemiddelde voor olie- en gasproductie en diepwater-offshore productie, wat de positie van het land tijdens de energietransitie verder versterkt. De upstream-emissies van Guyana’s diepwateractiviteiten bedragen gemiddeld 9 kilogram CO2 per boe, vergelijkbaar met Brazilië en iets hoger dan Noorwegen.

Ondanks de zeer gunstige voorspellingen voor Guyana, zegt Rystad Energy dat een sterk institutioneel bestuur, transparantie en regelgevingspraktijken essentieel zijn om het volledige potentieel van de grondstoffenrijkdom van het land voor zijn bevolking te ontsluiten.

UNITEDNEWS|REGIO

 

 

 

| united news | Door: Redactie