• maandag 11 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Besmetting van staatsgrepen in West-Afrika

| dagblad suriname | Door: Redactie

DOOR DUNCAN MILSeptember 27, 2023 – De militaire machtsovername in Gabon in augustus is de achtste staatsgreep in het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika in drie jaar tijd. Recente staatsgrepen hebben alarm geslagen over de manier waarop westerse landen autoritaire regeringen hebben gesteund in naam van stabiliteit.

Het in de VS gevestigde geopolitieke inlichtingenplatform Stratfor waarschuwt dat hardhandige tactieken om afwijkende meningen in Kameroen, Equatoriaal-Guinea en de twee Congo-staten – voorheen gekoloniseerd door Europese machten, Frankrijk, Spanje en België – te onderdrukken ook een achtergrond vormen voor militaire machtsovernames.

Ongebreidelde onzekerheid, grootschalige corruptie, het witwassen van geld en

factionalisme creëren een tolerante omgeving voor opportunistische militaire commandanten om hun leiders omver te werpen.

Al in 2019 beweerde een onderzoek van Global Witness dat Denis Christel en Claudia Sassou-Nguesso, de zoon en dochter van de president van de Republiek Congo, meer dan 70 miljoen dollar uit de staatskas hadden verduisterd.

“De fondsen voor deze extravagante uitgaven kwamen waarschijnlijk, althans gedeeltelijk, van gestolen staatsfondsen die in plaats daarvan de levens van Congolese burgers hadden moeten verbeteren”, zegt Mariana Abreu, campagnevoerder bij Global Witness.

Op dezelfde manier geniet de zoon van president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo in Equatoriaal-Guinea, een van de grootste olieproducenten van Afrika ten zuiden van de Sahara, een weelderige levensstijl die in schril contrast staat met de levens van zijn medeburgers.

Stratfor concludeert dat het onvermogen van de overheid om de publieke onvrede over de onveiligheid en corruptie aan te pakken, opportunistische militaire leiders in staat stelt regimes te verdrijven en hen in staat stelt zelf staatsschatkisten te plunderen.

| dagblad suriname | Door: Redactie