• zaterdag 04 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Amfibieën wereldwijd in gevaar door klimaatverandering, blijkt uit nieuw onderzoek

| dagblad suriname | Door: Redactie

De amfibieën over de hele wereld lopen het risico ‘klimaatgevangenen’ te worden, zoals blijkt uit een nieuwe studie die op woensdag is gepubliceerd. Door de mens veroorzaakte klimaatverandering bedreigt amfibieën wereldwijd, en maar liefst 2 op de 5 soorten amfibieën worden nu met uitsterven bedreigd, voornamelijk als gevolg van stijgende temperaturen.

Klimaatverandering is vooral een zorgwekkend probleem voor amfibieën omdat ze koudbloedige dieren zijn, wat betekent dat ze uiterst gevoelig zijn voor veranderingen in temperatuur en hun omgeving. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het Britse tijdschrift Nature. Veelvoorkomende amfibieën omvatten kikkers, salamanders en padden.

Volgens Jennifer Luedtke Swandby, de hoofdauteur van het

onderzoek en werkzaam bij de Internationale Unie voor Natuurbescherming, worden amfibieën gevangen in het klimaat omdat ze niet in staat zijn om ver te reizen om aan de gevolgen van klimaatverandering te ontsnappen, zoals de toenemende frequentie en intensiteit van extreme hitte, bosbranden, droogte en orkanen.

Naast klimaatverandering worden amfibieën ook bedreigd door andere factoren zoals habitatvernietiging, degradatie, ziekten en overexploitatie. Deze bedreigingen worden verergerd door de klimaatverandering. Het onderzoek wijst uit dat bijna 41% van alle amfibiesoorten wereldwijd als bedreigd, kritisch bedreigd of kwetsbaar wordt beschouwd. Dit is in vergelijking met 26,5% van de zoogdieren, 21,4% van de reptielen en

12,9% van de vogels.

Amfibieën zijn bijzonder gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering, aangezien deze gevolgen directe invloed kunnen hebben op zaken als waterbeschikbaarheid en indirecte effecten kunnen hebben door problemen zoals ziekten en invasieve soorten. Dit is volgens geologisch onderzoek.

“Amfibieën behoren tot de meest bedreigde dieren ter wereld”, zegt Junjie Yao van de Duke University, een kikkeronderzoeker die niet betrokken was bij het onderzoek. “Hun unieke biologie en permeabele huid maken hen uiterst gevoelig voor milieuveranderingen.”

Hun gevoelige huid brengt ook risico’s met zich mee. De meeste amfibieën nemen zuurstof op via hun huid om te ademen, en daarom hebben ze geen schubben, veren of bont om zich te beschermen. Chemische vervuiling, bacteriële en schimmelinfecties beïnvloeden hen snel, evenals de toenemende temperatuurschommelingen en vochtniveaus.

Salamanders en salamanders behoren tot de meest getroffen amfibieën door de veranderende klimaatomstandigheden van de planeet. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 60% van de salamandersoorten met uitsterven wordt bedreigd, vooral als gevolg van klimaatverandering en habitatvernietiging, waardoor salamanders de meest bedreigde groep amfibieën ter wereld zijn.

Het onderzoek identificeerde de grootste concentraties van bedreigde amfibieën in verschillende biodiversiteitshotspots, waaronder het Caribisch gebied, de tropische Andes, Madagaskar en Sri Lanka. Andere locaties met grote aantallen bedreigde amfibieën zijn onder andere het Braziliaanse Atlantische Woud, Zuid-China en het zuidoosten van de Verenigde Staten.

“Amfibieën verdwijnen sneller dan we ze kunnen bestuderen, maar er zijn veel redenen om ze te beschermen, waaronder hun rol in de geneeskunde, plaagbestrijding en als indicatoren van milieuomstandigheden, evenals hun bijdrage aan de schoonheid van onze planeet,” aldus Kelsey Neam, een van de hoofdauteurs van het onderzoek, werkzaam bij de niet-gouvernementele organisatie Re:wild.

Dit onderzoek, gebaseerd op de tweede mondiale beoordeling van amfibieën die in 2022 is uitgevoerd, benadrukt de voortdurende dalingen waarmee amfibieën wereldwijd worden geconfronteerd en de opkomende bedreigingen. De beoordeling omvatte 8.011 soorten en werd uitgevoerd door de Internationale Unie voor Natuurbescherming en is een belangrijke bron van informatie over de wereldwijde uitsterfstatus van dieren, schimmels en planten op hun Rode Lijst.

| dagblad suriname | Door: Redactie