• dinsdag 21 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AKMOS: ’50 procent koopkrachtversterking regering is onsmakelijk en onbegrijpelijk’

| dagblad suriname | Door: Redactie

Vooropgesteld zijn de middelen van de overheid schaars en moeten deze verstandig worden ingezet en zeker wanneer we noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen aan het doorvoeren zijn. Iedereen moet de buikriem aanhalen en daarom is de toegekende koopkrachtversterking aan de beleidsmakers van 50% onsmakelijk en onbegrijpelijk. Daarom vindt de AKMOS de kritieken niet misplaatst. 

Als de overheid zichzelf een verhoging van 50% geeft, terwijl ambtenaren een lagere verhoging krijgen of helemaal geen verhoging, kan dit leiden tot ontevredenheid en ongelijkheid binnen de ambtenarensector. Een dergelijke ongelijke verdeling van salarisverhogingen kan als oneerlijk worden ervaren, vooral als het grote verschil in verhoging niet gerechtvaardigd wordt

door prestaties of andere relevante factoren.

De Associatie van Klein- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname vindt dat de overheid goede afspraken had moeten maken met de vakbonden! En die zijn blijkbaar niet gemaakt, want ze staan nu terecht op de stoep van de regering om meer te eisen. Dat overheidsfunctionarissen op basis van hun verantwoordelijkheden meer moeten verdienen, staat niet ter discussie, maar de op inflatie gebaseerde toegekende verhoging is niet te verklaren. 

Het is onbegrijpelijk wat de regering ertoe heeft gedreven om dit te doen. Dit kan de perceptie van ongelijkheid versterken en het vertrouwen in de overheid ondermijnen.

Dit kan ook

de motivatie en tevredenheid van de ambtenaren negatief beïnvloeden, wat kan resulteren in een verminderde productiviteit en prestaties. Het KMO kijkt er met verbazing naar want er is al grote onrust op het arbeidsfront en dan krijg je nu dit. Het KMO wil concurrerend blijven met de lonen van de overheid door de beloning hoger te houden, maar elk bedrijf is sterk afhankelijk van haar positie en waarden, waardoor het niet altijd mogelijk is mee te gaan met de verhogingen bij de overheid, met alle gevolgen van dien.

Transparantie en verantwoording zijn daarom essentieel bij het vaststellen van salarisverhogingen binnen de overheid. Het is belangrijk dat er duidelijke en objectieve criteria worden gebruikt bij het toekennen van verhogingen, en dat er mechanismen zijn voor inspraak en dialoog tussen de overheid en de vakbonden. Dit kan helpen om een eerlijke en rechtvaardige verdeling van salarisverhogingen te waarborgen en het vertrouwen binnen de ambtenarensector te behouden. Deze basis voorwaarden zijn niet alleen goed voor de overheid maar ook goed voor het totale bedrijfsleven.

Aan de andere kant is het zo. dat de AKMOS geen voorstander is van acties want die hebben al behoorlijk wat schade aangericht. Het zijn de ambtenaren die telkenmale rijkelijk worden beloond met verhogingen en het bedrijfsleven moet maar achterna hollen. Kijk naar de verhogingen van het SZF!! Het is voor particulieren en het bedrijfsleven met 100% verhoogd! De landsdienaren hoeven niks in te leveren. Deze situatie creëert een ongelijke en oneerlijke situatie, waarbij de financiële lasten eenzijdig worden opgelegd aan een specifieke groep. Hopelijk komt er verandering hierin.

De AKMOS zal blijven pleiten voor een duurzame beleid en regelgeving waar ondernemen nog zin heeft!

AKMOS

| dagblad suriname | Door: Redactie