• vrijdag 14 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

China onderschept 225 kilo coke in container met schroot uit Suriname

| ABCSuriname | Door: Redactie

De Chinese politie heeft vrijdag bij een inval in een magazijn in het dorp Ping Che 225 kilo cocaïne onderschept en twee mannen van 22 en 29 opgepakt. De drugs zaten verborgen in containers met oud-ijzer uit Suriname. Dat meldt RTHK News.

Agenten deden vrijdag een inval in een loods in Ping Che, in Ta Kwu Ling (Hong Kong), waar volgens de autoriteiten 225 kilo cocaïne in beslag is genomen, die zat verstopt tussen containers met schroot die waren verscheept uit Suriname. De drugs zouden in Ping Che zijn opgeslagen voordat ze in andere landen zouden worden verkocht. De coke zou een

straatwaarde van 204 miljoen Hong Kong Dollar (ruim 24 miljoen euro) hebben.

In de loods werden twee mannen van 22 en 29 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid. Zij verschijnen maandag voor de rechtbank.

Vorige maand werd door de Surinaamse politie nog 50 kilo coke onderschept in auto-onderdelen, waaronder gearboxen en vliegwielen. De coke was klaar om verscheept te worden via Nigeria naar Hong Kong.

In september vorig jaar werd op Schiphol een lading cocaïne aangetroffen bij een zending levende vissen. De vracht was afkomstig uit Suriname en stond in het zogenaamde ‘dierenhotel’ van de luchthaven, waar de zending wachtte op een overstap naar Hong Kong.

In januari

2022 werd in Hong Kong ruim 135 kilo cocaïne uit Suriname in beslag genomen. De douane en politie vonden 104 blokken cocaïne in een container met bevroren vlees die via Suriname was aangevoerd uit Zuid-Amerika. In maart 2021 werd in Hong Kong een zending vloeibare cocaïne uit Suriname onderschept. De cocaïne zat verstopt in een pakket met health food. Het ging om 1,7 kilo cocaïne.

Transporten naar China worden door de VN en opsporingsdiensten in de gaten gehouden. Voor de grootschalige internationale cocaïnehandel is China de ideale markt, en Hong Kong het ideale distributiecentrum. De laatste jaren levert een reeks inbeslagnames van cocaïne sterke aanwijzingen op dat de stroom cocaïne naar Hong Kong groeiende is.

Hong Kong is door zijn centrale ligging en verbindingen een ideale doorvoerhaven. De meeste cocaïne voor Azië en Oceanië komt overigens volgens de UNODC uit Peru en wordt via de havens in Brazilië, Argentinië en Uruguay verscheept.

In Hong Kong staat op grootschalige handel in een gevaarlijke drug een levenslange gevangenisstraf en een boete van 5 miljoen HK dollar.

Crimesite

| ABCSuriname | Door: Redactie