• vrijdag 14 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Olie-inkomsten Suriname $ 7 miljard in eerste vijf productiejaren

| starnieuws | Door: Redactie

De olieontwikkeling zal ongetwijfeld een game changer zijn voor Suriname. Zonder rekening te houden met de overloopeffecten van de olie-industrie op de rest van de economie, schat het Britse EMFI Analytics Limited dat de overheid tijdens de eerste vijf productiejaren 7 miljard dollar zou ontvangen. 

Niettemin zal een deel van dit bedrag afhangen van de vraag of Staatsolie 1,8 miljard dollar investeert in de uitoefening van zijn belang van 20%. In het jaarverslag 2023 onthulde de CEO van Staatsolie dat ze "alle opties overwegen om onze participatie te financieren, van onze eigen kasreserves, obligaties, leningen, partnerschappen met

strategische en/of niet-strategische partners tot andere vormen van financiering of een combinatie van opties."

Als TotalEnergies de FID tegen het einde van het jaar goedkeurt, zal het staatsbedrijf dus al volgend jaar naar de internationale kapitaalmarkten terugkeren, zegt EMFI, een financial intelligence firm in het Verenigde Koninkrijk die voor klanten financiële analyses maakt, in een rapport dat zaterdag openbaar is gemaakt.

"We schatten dat de overheid gedurende de eerste vijf productiejaren 1,3 miljard dollar aan royalty's zou ontvangen. De bijdragen van Staatsolie aan de overheid zouden in het eerste jaar 255 miljoen dollar bedragen en in de daaropvolgende
jaren ongeveer 380 miljoen dollar."

De overheid zou rechtstreeks minimaal ongeveer 150 miljoen dollar per jaar en maximaal 555 miljoen dollar aan oliewinsten verkrijgen, analyseert EMFI.

De totale en APA-inkomstenbelastingbetalingen aan de overheid zouden jaarlijks ongeveer 611 miljoen dollar bedragen.

"Als we alle inkomstenbronnen bij elkaar optellen, schatten we dat de Surinaamse overheid in de eerste vijf jaar van de olieproductie USD 7 miljard zou ontvangen in ons basisscenario, waarin wordt uitgegaan van een olieprijs van ongeveer 65 USD/vat."
 

Er zijn verschillende bronnen waaruit de overheid inkomsten zal ontvangen: 

1) royalty's, 2) Staatsoliebijdragen, 3) oliewinsten, en 4) inkomstenbelasting van TotalEnergies en APA Corporation.


De Surinaamse overheid zou 6,25% van de olie-inkomsten ontvangen in de vorm van royalty's. Dit vertaalt zich naar schatting 190 miljoen dollar voor het eerste productiejaar in ons basisscenario, 248 miljoen dollar als de prijs bedraagt USD 85 per vat en USD 132 miljoen als de gemiddelde USD 45 per vat bedraagt. 
 

Gedurende de eerste vijf jaar heeft de de overheid zou ongeveer 1,3 miljard aan royalty's ontvangen. (Grafiek 2).

 

"Na royaltybetalingen zouden de inkomsten als volgt worden verdeeld: tot 80% voor het verhalen van de kosten van aannemers en de rest als winst. Indien Staatsolie haar participatierechten van 20% uitoefent, dekt zij 20% van de kosten, deze kosten zouden worden terugbetaald aan Staatsolie, ten bedrage van 457 miljoen dollar in het eerste jaar in ons basisscenario, en ongeveer 680 miljoen dollar in de daaropvolgende jaren. Bovendien zou Staatsolie ook een deel van de oliewinsten krijgen, die zou variëren tussen 6% en 16% op basis van een R-factor (cumulatieve inkomsten - cumulatieve royalty's - cumulatieve belastingen)/cumulatieve kosten)."

Het Britse financieel analysebureau noteert: "Als we alle inkomstenbronnen bij elkaar optellen, schatten we dat de Surinaamse overheid in de eerste vijf jaar van de olieproductie 7 miljard dollar zou ontvangen in ons basisscenario, dat uitgaat van een olieprijs van ongeveer 65 USD/vat (zie Grafiek 4). In het eerste productiejaar zouden de olie-inkomsten de totale inkomsten van de overheid van 2023 met 8% overtreffen."

De inkomsten zouden in de eerste vijf jaar stijgen tot 9,9 miljard dollar als de olieprijs gemiddeld 85 dollar per vat bedraagt, en alleen al in het eerste jaar 1,4 miljard dollar bereiken.

| starnieuws | Door: Redactie