• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Actiegroep dwingt af: Vrijdag geen school

| starnieuws | Door: Redactie

Leerkrachten zijn er boos over dat president Chan Santokhi er niet was vanmorgen maar een ministersteam heeft afgevaardigd. Boze leerkrachten bezetten de straat uit onvrede. (Foto's: René Gompers)

De leerkrachten hebben een 'super long weekend'. Vrijdag zijn de scholen gesloten. Veel leerkrachten hebben te kampen met wateroverlast, waardoor zij niet uit huis kunnen. De scholen beginnen pas dinsdag weer, omdat maandag

Dag der Arbeid is, een nationale vrije dag. De actiegroep 'Wi Sa Strey' heeft bewerkstelligd tijdens de onderhandeling met ministers op het Kabinet van de President dat alle leerkrachten morgen vrij zijn. Ook leerkrachten die nog niet naar het binnenland zijn afgereisd, blijven nog in de stad. Krishna Mathoera, minister ad interim van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur bevestigt tegenover Starnieuws dat er vrijdag geen school is.

Hoewel de trekkers van de actiegroep tevreden zijn met wat er tot nu toe bereikt is, is de achterban ontevreden. Zij waren er boos over dat president Chan Santokhi niet aanwezig was, maar een

ministersteam heeft gestuurd om te onderhandelen. De ministers Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking), Bronto Somohardjo (Binnenlandse Zaken), onderwijsdirecteur Natasia Bennanon en Maurits Hassankhan, voorzitter van het Onderhandelingsorgaan van de Overheid heeft met een afvaardiging van 25 personen gesproken. Uit onvrede bezette de groep leerkrachten die buiten aan het wachten was de straat.

Marciano Naarden, een van de trekkers, zei tevreden te zijn over wat er is bereikt. In feite zou de regering niet met de actiegroep hoeven te praten omdat ze geen statuten heeft. Omdat de nood zo hoog is, is de groep ontvangen. Naarden zei dat er successen zijn geboekt door een groep die enkele dagen geleden is gevormd. Morgen wordt er met Bennanon verder gesproken over zaken die onderwijs raken. Beloofd is dat de leerkrachten een waardebon zullen ontvangen. De actiegroep heeft een waardebon gevraagd voor SRD 5.000.

Van de tien punten die naar voren gebracht zijn, zullen vijf concreet worden opgelost. Structurele zaken, zoals salarisverhoging kunnen nu niet gerealiseerd worden. Over de concrete zaken wordt nog verder gesproken. Leerkrachten bleven morren en voerden aan dat ze minstens SRD 15.000 willen verdienen. Met hun huidige salaris komen zij niet uit. Leerkrachten uit het binnenland moeten voor drie maanden voeding kopen, terwijl ze geen middelen hebben. Zij moeten hun huishouden in de stad draaien en ook in het binnenland. Deze situatie is niet meer houdbaar.

| starnieuws | Door: Redactie