• zaterdag 04 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Grensgeschil tussen Guyana en Venezuela: Strijd om internationaal recht en oliebelangen

| dagblad suriname | Door: Redactie

Guyana verzet zich tegen de poging van Venezuela om het Internationaal Gerechtshof (ICJ) te omzeilen ten gunste van directe onderhandelingen. Tijdens de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft ambassadeur Carolyn Rodrigues-Birkett, de permanente vertegenwoordigster van Guyana, het standpunt van haar land met betrekking tot het grensconflict tussen beide naties verdedigd. Ze benadrukte dat Guyana vastbesloten is de Overeenkomst van Genève uit 1966 te respecteren en zich te houden aan de procedure die het ICJ betreft.

Onlangs heeft de president van Venezuela, Nicolas Maduro, opgeroepen tot directe gesprekken met de president van Guyana, dr. Mohamed Irfaan Ali. Guyana beschouwt deze

stap als een nieuwe poging van Venezuela om internationaal recht te omzeilen en het ICJ te negeren.

Ambassadeur Rodrigues-Birkett onderstreepte dat volgens de Overeenkomst van Genève het ICJ de enige geschikte instantie is voor het beslechten van het geschil over de geldigheid van een eerdere arbitrale uitspraak uit 1899 en de landsgrens tussen beide landen.

De internationale gemeenschap, waaronder CARICOM, de Verenigde Staten, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en het Gemenebest van Naties, steunt Guyana in deze kwestie en hoopt op een vreedzame oplossing via het ICJ.

Wat betreft Venezuela’s aanspraak op het betwiste grondgebied en wateren: Venezuela is niet bereid dit

op te geven. Hoewel Guyana momenteel veel steun ontvangt, met name vanwege haar eigen olievondsten, is Guyana in staat om steun te verwerven van andere landen, waarbij olie een aantrekkelijke drijfveer is, met name voor de Verenigde Staten van Amerika.

In Guyana heeft de Amerikaanse oliemaatschappij Exxon een monopolie dankzij een overeenkomst met de Guyanese regering, hoewel deze overeenkomst vaak wordt bekritiseerd als een van de slechtste oliedeals ter wereld.

Venezuela en de VS zijn geen bondgenoten. De VS hebben herhaaldelijk geprobeerd de Venezolaanse regering omver te werpen, zonder succes, en ze hebben een boycot tegen het land ingesteld. Venezuela beschikt over een militaire capaciteit die aanzienlijk sterker is dan die van Guyana, wat betekent dat Guyana alleen kan overleven in een conflict met de steun van de VS.

In het geval van een mogelijke oorlog zou Venezuela waarschijnlijk de overhand hebben, vooral als het neerkomt op jungle oorlogsvoering. Bovendien kan Venezuela rekenen op militaire steun van Cuba, Nicaragua, China, Rusland en andere linkse landen in Zuid-Amerika.

Een escalatie van het conflict in deze regio kan gevolgen hebben voor onze toekomstige olieplannen met Total en het zou kunnen leiden tot overwegingen voor uitstel in het geval van dreigend gevaar.

| dagblad suriname | Door: Redactie