• zaterdag 04 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘De oudste whiskey ter wereld’ gaat in de verkoop voor £10.000 per fles 

| dagblad suriname | Door: Redactie

In Suriname zijn de duurdere merken whiskey voor veel mensen onbetaalbaar geworden. Dit is deels te wijten aan de economische neergang, waardoor het publiek minder te besteden heeft voor luxeproducten. Daarnaast spelen importbelastingen en heffingen een rol in de hoge prijzen.

Door de stijgende prijzen voor whiskey neemt ook de smokkel van dit product toe. Dit resulteert in verlies van belastinginkomsten voor de staat en creëert oneerlijke concurrentie voor degenen die het product legaal invoeren.

Maar, in de wereld waar men relatief veel meer verdient, worden whiskeyproducten beter verkocht.

Whiskeyliefhebbers keren enthousiast terug naar de spirit na een lange onderbreking en kijken uit

naar de smaken die ze ooit zo geliefd hadden.

Het sterke en kenmerkende smaakprofiel, met tonen van karamel, vanille, eikenhout en specerijen, is een bekende, maar intense ervaring. In het begin kan het hogere alcoholgehalte een merkbare brandende sensatie veroorzaken, maar na verloop van tijd passen de smaakpapillen zich aan en worden de smaken steeds aangenamer. De individuele ervaring varieert en verantwoordelijk drinken wordt benadrukt. Het herontdekken van whiskey brengt een gevoel van gedeelde herinneringen en de opwinding van nieuwe smaakavonturen met zich mee.

Flessen van wat volgens experts ‘de oudste Schotse whiskey ter wereld’ is, worden te koop aangeboden op een

veiling, nadat ze verborgen zijn gevonden in een Schots kasteel.

Er wordt aangenomen dat de Scotch bijna 200 jaar geleden werd gedistilleerd en werd ontdekt achter een kelderdeur in het 750 jaar oude Blair Castle in Perthshire.

Volgens Whiskey Auctioneer, het bedrijf dat de verkoop verzorgt, zal elk van de 24 flessen die in de verkoop gaan, naar verwachting in 1834 ongeveer £10.000 opbrengen.

De geest is mogelijk geproefd door een jonge koningin Victoria die het kasteel bezocht en uitgroeide tot Atholl Brose, een mengsel van whisky en honing. Blair Castle is het voorouderlijk huis van de hertogen van Atholl. De beheerder van het kasteel, Bertie Troughton, ontdekte eind vorig jaar ongeveer 40 flessen van het zeldzame drankje in de kelder.

Er wordt aangenomen dat ze in 1833 zijn gedistilleerd en in 1841 zijn gebotteld, en later opnieuw zijn gebotteld in 1932.

| dagblad suriname | Door: Redactie