• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname vicevoorzitter 78e sessie AVVN

| starnieuws | Door: Redactie

Suriname zal voor een jaar een van de vicepresident zijn van de 78e sessie van de AVVN.

Suriname is bij enkele kandidaatstelling gekozen als één van de vicevoorzitters van de 78e sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN). De periode duurt van september 2023 tot en met september 2024. Het is na 13 jaren dat Suriname zich
kandidaat heeft gesteld en vervolgens gekozen is voor deze functie.

Als vicevoorzitter zal Suriname de president van de 78e algemene sessie ondersteunen in zijn werkzaamheden en zal bij zijn afwezigheid ook belast kunnen worden met het leiden van de Algemene Vergaderingen. De huidige Permanent Vertegenwoordiger van Trinidad & Tobago bij de Verenigde Naties, ambassadeur Dennis Francis, is gekozen als president van de 78e AVVN.

De Permanente Vertegenwoordiger van Suriname bij de VN, ambassadeur Sunil Sitaldin, zal het vicevoorzitterschap namens Suriname invullen, meldt Bibis. De verkiezing van ambassadeur Francis en Suriname als vicevoorzitter wordt gezien als een mijlpaal voor de Caricom. 

Als president zal Francis een belangrijke rol vervullen in het mede bepalen van de agenda van de Algemene Vergadering, meldt Bibis. Het is te verwachten dat conflicten, de voedsel- en energiecrisis, de klimaatcrisis en de ernstige stagnatie wereldwijd van de uitvoering van de Sustainable Development Goals (SDG), hoog op de agenda van de komende sessie zullen blijven. Dialoog en consensus zullen van groot belang zijn om deze grote uitdagingen te adresseren. De 78e sessie zal in september 2023 aanvangen met een ‘High-Level Week’, waarbij naast het algemeen debat een aantal belangrijke vergaderingen op staatshoofden niveau zullen worden gehouden. Een summit met betrekking tot de verdere uitvoering van de SDG, vergaderingen betreffende tuberculose, universele gezondheidsdekking en voorbereiding op pandemiepreventie, een klimaatambitie top vergadering en een dialoog over financiering voor ontwikkeling, zijn onder meer gepland tijdens deze ‘High-Level Week’.

| starnieuws | Door: Redactie