• maandag 18 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OOK HINDOESTANEN WILLEN EXCUSES NEDERLAND VOOR KOLONIAAL VERLEDEN

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Dr. Radjinder Bhagwanbali, auteur van de brief aan Koning Willem Alexander omtrent het bieden van excuses aan nazaten van Hindoestaanse contractarbeiders en op de achtergrond Hindoestaanse contractarbeiders.

Erfgenamen van Surinaams-Hindoestaanse contractarbeiders hebben koning Willem-Alexander gevraagd om excuses aan te bieden voor het Nederlandse aandeel in het koloniale verleden.

In een brief aan de koning stellen vier vertegenwoordigers van de gemeenschap dat het hoog tijd is voor een rechtvaardige erkenning en verontschuldiging jegens de Hindoestaanse nazaten.

Na de afschaffing van de slavernij werden mensen door Nederland uit India naar Suriname gehaald om op de plantages te werken. Deze arbeiders werkten onder beroerde omstandigheden

als contractarbeiders. Ook Javanen en Chinezen werden naar Suriname gebracht.

De Hindoestaanse contractarbeiders kregen vaak zwaar werk te doen tegen een schamele beloning van 10 tot 15 cent per dag. Ze werkten lange dagen en werden gestraft als ze hun werk niet goed deden. Hoewel de arbeiders een contract van vijf jaar hadden en daarna terug konden keren naar huis, besloot de meerderheid om in Suriname te blijven.

Volgens de auteurs van de brief verbloemde de buitenwereld de situatie als een normale werkrelatie, maar was er sprake van uitbuiting, marteling en zelfs moord. “Nederland heeft de hele wereld op een dwaalspoor gezet”,

aldus de brief. “De Hindoestaanse contractarbeiders werden behandeld als niets meer dan substituutslaven.”

Radjinder Bhagwanbali, auteur van de brief en expert in de koloniale geschiedenis, benadrukt dat contractarbeid ook als slavernij moet worden gezien. Hij stelt dat de arbeidsomstandigheden vergelijkbaar waren met die van tot slaaf gemaakten op plantages en dat veel Hindoestanen verkeerde of misleidende informatie kregen over wat hen te wachten stond.

De excuses die de koning vorig jaar aanbood voor het slavernijverleden van Nederland gingen alleen over de trans-Atlantische slavenhandel, niet over contractarbeid en de rest van de koloniale geschiedenis.

Danny Soekarnsingh, adviseur inclusie en diversiteit, benadrukt dat er terecht veel aandacht is voor het slavernijverleden van zwarte Nederlandse gemeenschappen, maar dat de geschiedenis van contractarbeid daar ook onderdeel van is.

Hoogleraar Hindoestaanse diasporastudies Ruben Gowricharn erkent dat er veel is gebeurd en verzwegen is in de geschiedenis van de contractarbeiders, maar stelt dat het geen slavernij was. Hij relativeert de aantijgingen van de gemeenschap door te wijzen op de slechte omstandigheden waarin ook Nederlandse arbeiders en boeren destijds verkeerden.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN:KONING SPREEKT BIJ HERDENKING SLAVERNIJ, EXCUSES VERWACHT

 

| united news | Door: Redactie