• maandag 27 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Zachte lening en schenking CDF voor energieprojecten

| starnieuws | Door: Redactie

Rodinald Soomer, CEO van CDF, en minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning tekenen de overeenkomsten.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning heeft onlangs in Washington twee overeenkomsten getekend met het Caricom Development Fund (CDF). Deze overeenkomsten versterken de inspanningen om de levensstandaard in het binnenland te verbeteren.

De eerste overeenkomst is een zachte lening van US$ 10 miljoen met een rente van 3%, een grace periode van twee jaren en een looptijd van tien jaren. Dit bedrag zal worden ingezet voor de duurzame ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening in afgelegen dorpen, deelt het ministerie mee. 

Het project zal gebruikmaken van hybride systemen,

waarbij zonne-energie wordt gecombineerd met dieselopwekking. Hierdoor wordt een betrouwbare en milieuvriendelijke energievoorziening gerealiseerd. De dorpen in de Cajanna-cluster en de Galibi-cluster zullen profiteren van deze verbeterde elektriciteitsinfrastructuur.

De tweede overeenkomst is een schenking van US$ 490.000. Dit bedrag zal worden gebruikt voor project management inclusief monitoring en evaluatie, voorlichting en voorbereidingen om het duurzame energiesysteem ook in andere dorpen te introduceren. 

Door workshops, trainingen en bewustwordingscampagnes zullen lokale gemeenschappen worden geïnformeerd over de voordelen van duurzame energie. Daarnaast zal de schenking worden ingezet om de technische capaciteit op te bouwen, zodat meer dorpen kunnen profiteren van deze innovatieve oplossing.

| starnieuws | Door: Redactie