SURINAAMSE OFFSHORE-INDUSTRIE IN GEVAAR BIJ GEWAPEND CONFLICT VENEZUELA-GUYANA
| united news | Door: Redactie
Foto: Ook de Surinaamse olie-industrie kan getroffen worden door een oorlog tussen Venezuela en Guyana of als Venezuela haar decreet 1787 in werking laat treden, welk ook effect zal hebben op onze Exclusieve Economische Zone.
Suriname volgt de spanningen tussen Guyana en Venezuela op de voet. De belangen zijn groot, ook voor Suriname, met haar snelgroeiende olie-industrie voor de kust.
Suriname ondersteund het Guyanees standpunt inzake het betwiste Essequibo-gebied. Echter, Suriname zal niet meewerken aan het voeden van de gespannen sfeer dat snel kan omslaan in een gewapend conflict. Op een gisteren belegde persconferentie legde buitenlandminister Albert Ramdin de nadruk hierop. Niet
Er worden voorbereidingen getroffen om de olievelden voor de Surinaamse kust tot ontwikkeling te brengen, en een onveilige regio maakt de zaak complexer; oliemaatschappijen staan niet te springen om in oorlogsgebied activiteiten te ontplooien.
Er is volgens Ramdin regulier overleg met de oliemultinationals om de plannen voor de kust van Suriname door te praten. Die geplande operaties mogen geen last ondervinden van de spanningen tussen Guyana en Venezuela. Het gevaar is volgens Ramdin dat het dispuut tussen Venezuela en Guyana kan uitmonden in een
Het grensconflict raakt daarbij verloren op de achtergrond. Rusland, VS, maar ook India en China hebben intussen aangegeven de spanningen bij het olierijke Noordkust van Zuid-Amerika met argusogen te volgen.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie